Γερμανικές αποζημιώσεις – LIVE: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών

726126-notismarias.jpg

08-09-2016 11:59

Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις γερμανικές οφειλές και αποζημιώσεις συζητείται σήμερα σε διαδικτυακή εκπομπή που πραγματοποιείται στις 12:30 το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη (08/09/2016), με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής μετάδοσης παρεμβαίνει μέσω Skype ο διευθυντής του Newsbomb.gr, Κώστας Τσιτούνας, ο οποίος θα υποβάλει σειρά ερωτήσεων στον κ. Μαριά σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με τις γερμανικές οφειλές.

Παρακολουθήστε LIVE στις 12:30 τη διαδικτυακή εκπομπή 

Σημειώνεται πως ο κ. Μαριάς είχε υποβάλει ένσταση στις 27 Μαΐου 2016 ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, προκειμένου αφενός μεν να ανατραπεί η αρνητική εισήγηση της γραμματείας της Επιτροπής Αναφορών και αφετέρου να παραμείνει ανοικτή η Αναφορά των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επιπροσθέτως να κληθούν η Γερμανία και η Ελλάδα να τοποθετηθούν εγγράφως για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η συγκεκριμένη ένσταση, η οποία έγινε δεκτή στην κλειστή συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 02/06/2016 και ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής την ίδια ημέρα χορηγούσε προθεσμία μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου για την υποβολή νέων στοιχείων προκειμένου να επανεξεταστεί η παραπάνω αναφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής προσκόμισε την Τρίτη (06/09/2016) και νέα στοιχεία και επανέφερε την ως άνω από 27/05/2016 πρότασή του να μείνει ανοικτή η αναφορά, να κληθούν η Γερμανία και η Ελλάδα να εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις γερμανικές οφειλές και να κληθεί επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μαριά, «παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο επί του θέματος, να τοποθετηθεί για τις δεσμεύσεις που απορρέουν για την ίδια την ΕΕ από τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων του 1946 για τις Πολεμικές Επανορθώσεις».

Ο κ. Μαριάς έχει επικρίνει επανειλημμένως τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί, όπως επισημαίνει, «λάμπει δια της απουσίας της παρά τη δημαγωγία της περί δήθεν διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και παρότι έχει επανειλημμένα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος».

Εξάλλου, μετά τη διαδικτυακή εκπομπή, θα ακολουθήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος ειδική εκδήλωση στην Ευρωβουλή με θέμα: «Γερμανικές Οφειλές και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr