Στο έλεος των πυρκαγιών Ισπανία και Πορτογαλία (vid)

725957-fo.jpg

07-09-2016 17:43

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται, απειλώντας κατοίκους και τουρίστες.

Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 2.000 δασοπυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 50 εστίες που μετέτρεψαν σε στάχτες χιλιάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης κι ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για τον μήνα Σεπτέμβριο κύμα καύσωνα.

Μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Εθνικό Δρυμό Πενέντα Ζέρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σε δύο οικισμούς που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, τους Παραντέλα και Βαρζέα, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί πολίτες συνέδραμαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων με στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Οι φλόγες μας έχουν περικυκλώσει, οι στρατοχωροφύλακες ζήτησαν από τον σύζυγό μου κι εμένα να φύγουμε από το σπίτι μας, όμως αρνηθήκαμε» περιέγραψε στην πορτογαλική τηλεόραση η Έβα, 71 ετών, μια κάτοικος του Παραντέλα, που προσπάθησε να σβήσει την φωτιά χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα άρδευσης.

Τουλάχιστον 300 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν στο Μποτίκας, στη βόρεια Πορτογαλία, σήμερα όπου ξέσπασε άλλη μια πυρκαγιά. Παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από έναν οικισμό το βράδυ της Τρίτης (06/09).

«Δύο ακόμη οικισμοί απειλούνται από τις φλόγες, τα μέσα που έχουν κινητοποιηθεί δεν επαρκούν» κατήγγειλε ο δήμαρχος Φερνάντο Γκουεϊρόγκα, σύμφωνα με τον οποίο 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης της κοινότητάς του μετατράπηκαν σε στάχτες.

Στην τουριστική νήσο της Μαδέρας, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις φωτιές τον Αύγουστο, 54.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί.

Ισπανία: Ανθρωποκυνηγητό για τους εμπρηστές

Στη γειτονική Ισπανία, περίπου 390.000 στρέμματα δάσους κάηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και της 28ης Αυγούστου και, όπως και στην Πορτογαλία, οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.

«Η πλειονότητα των μεγαλύτερων πυρκαγιών που σημειώθηκαν φέτος προκλήθηκαν από τον άνθρωπο» δήλωσε σήμερα η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Ιζαμπέλ Γκαρθία Τεχερίνα.

Η υπουργός, ωστόσο, επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής, εκτιμώντας ότι ο τελικός απολογισμός δεν θα είναι τόσο βαρύς, δεδομένου ότι ο μέσος όρος της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου, ήτοι 780000 από το 2006 δεν έχει καταγραφθεί.

Ο υπεύθυνος για τον αγροτικό τομέα στη Γαλικία (βορειοδυτικά), Άνχελες Βάσκεθ Μεχούτο, δεν δίστασε χθες να χαρακτηρίσει «δολοφόνους» εκείνους που εκουσίως βάζουν φωτιά ενώ επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι.

Πέντε πυρκαγιές κατέκαψαν συνολικά περισσότερα από 33.000 στρέμματα από τη Δευτέρα στη Γαλικία, σύμφωνα με τις αρχές. Οι δύο μεγαλύτερες ξέσπασαν χθες αργά.

Η κοινότητα Οΐμπρα, που συνορεύει με την Πορτογαλία, έχει τεθεί σήμερα σε κατάσταση συναγερμού καθώς οι φλόγες προσεγγίζουν τις κατοικίες. Η φωτιά κατέστρεψε από χθες το απόγευμα 15.000 στρέμματα. Άλλη μια πυρκαγιά εξαπλώνεται περιμετρικά της παραμεθόριας κοινότητας Μουίνιος αφού έκαψε 8.000 στρέμματα στον εθνικό δρυμό.

Στην ανατολική Ισπανία, οι πυροσβέστες της περιοχής της Βαλένθιας κατάφεραν αντιθέτως να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έθεσαν χθες το βράδυ υπό έλεγχο την φωτιά στη νήσο της Μινόρκας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «η φωτιά ξέσπασε εξαιτίας ενός παιδικού παιχνιδιού, πιθανόν από ρίψη βαρελότου».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr