Η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» σε slow motion αλλά τα λεφτά φτάνουν μέχρι το Νοέμβριο!

725760-2529946.jpg

07-09-2016 6:32

Τα «παλιά καλά» της πρώτης αριστερής διακυβέρνησης φαίνεται πως έχει ξεκινήσει εκ νέου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς τρεις μήνες μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η υλοποίηση των συνολικά 15 προαπαιτούμενων κινήσεων που οδηγούν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μοιάζει να κινείται με ρυθμούς χελώνας, τη στιγμή που τα 1,7 δισ. ευρώ από αυτά τα χρήματα θα πρέπει οδηγηθούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Η κυβέρνηση μοιάζει να μη βιάζεται καθόλου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όμως τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης δεν είναι καθόλου ευχάριστα και ήδη όλα δείχνουν πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ακούσει τα «εξ αμάξης» από τους Ευρωπαίους εταίρους κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα.

Ήταν, άλλωστε, χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt Global» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στη Ευρωζώνη, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία απολύτως ενίσχυση πριν από το 2017.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, μιας και τα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3», προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην «πρέσα» της ύφεσης και οι πολίτες στη «μέγγενη» μιας ληστρικής υπερφορολόγησης.

Το ζητούμενο είναι τι ακριβώς θα παρουσιάσει ως ατζέντα ο κ. Τσακαλώτος στην Μπρατισλάβα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι συνομολογούν ότι έχουμε μείνει πίσω. Και βεβαίως εδώ εγείρεται και το ερώτημα, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναλάβει τις «καθυστερήσεις» που είχε κάνει επί θητείας Βαρουφάκη, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στα capital controls και την οικονομική ασφυξία.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως ήδη οι Βρυξέλλες, διά στόματος του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα πως πρέπει να κινηθεί πλέον πολύ γρήγορα.

Φυσικά, κανείς δεν λέει πως αυτές οι «μεταρρυθμίσεις», όπως αναφέρονται στην ορολογία των δανειστών, είναι εύκολες. Το αντίθετο, μάλιστα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...