Ποιοι και πώς θα σώσουν την «Μαρινόπουλος»


28-08-2016 8:21

Ύστερα από πολλούς μήνες, με σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις, όλα δείχνουν ότι βρέθηκε τελικά ο τρόπος να σωθεί η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος με νέο δάνειο της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ και με βασικό χαμένο στην όλη υπόθεση τους προμηθευτές της, για τους οποίους προετοιμάζεται κούρεμα της τάξης του 50% στις απαιτήσεις τους.

Από την άλλη μεριά, δημιουργείται έντονος προβληματισμός, αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορεί κάθε επιχειρηματίας να βγάζει τα χρήματα του στο εξωτερικό, να αφήνει όλη την αγορά απλήρωτη και ο ίδιος να απολαμβάνει τις διακοπές του στο Μαϊάμι παρακολουθώντας από μακριά τη διάσωση της εταιρείας του.

Οι συστημικές τράπεζες, η μια μετά την άλλη, εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης που έχει εκπονήσει ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η αλυσίδα του Σκλαβενίτη, η οποία με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει την κυριότητα περίπου 900 σημείων πώλησης που ανήκαν στην Μαρινόπουλος και θα γίνει μακράν η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στη χώρα.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστεί το 100% του ομίλου Μαρινόπουλου η οποία σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί με νέο δάνειο της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες θα έχουν option, που αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25%, ενώ το μάνατζμεντ θα ασκεί ο Σκλαβενίτης, χωρίς καμία συμμετοχή του Μαρινόπουλου. Η Σκλαβενίτης θα χρηματοδοτήσει τη νέα εταιρεία με ίδια κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ.

Και πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα διάσωσης; Πώς θα γίνει δυνατόν αφενός να επανεκκινήσει η αλυσίδα ύστερα από πολύμηνη διάλυση;

Και πώς η Σκλαβενίτης υπολογίζει να αποπληρωθούν τα τεράστια χρέη της Μαρινόπουλος που σύμφωνα με την κύρια αίτηση προσφυγής για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του πτωχευτικού νόμου περιελάμβανε συνολικές υποχρεώσεις 1,324 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι υποχρεώσεις και των άλλων τριών εταιρειών του ομίλου που κατέθεσαν σχετικό αίτημα για χρέη 490,6 εκατ. ευρώ;ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr