Τουρκία: Η Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους

724654-imagehandler.jpg

02-09-2016 15:48

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν σήμερα τρία κτίρια που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, ανέφερε ο στρατός, το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσαν υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις με στόχο τζιχαντιστές και κούρδους μαχητές.

Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την Άραμπ Έζα και την αλ-Γκουντούρα, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια των συνόρων με την Τουρκία και δυτικά της πόλης Τζαραμπλούς, που ήταν η πρώτη περιοχή την οποία κατέλαβαν υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις όταν διέσχισαν τα σύνορα με τη Συρία στις 24 Αυγούστου.
Η Τουρκία έχει πει ότι θέλει να εκκαθαρίσει μια λωρίδα εδάφους έκτασης 90 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Οι τοποθεσίες που επλήγησαν σήμερα βρίσκονται περίπου στο μέσον αυτής της λωρίδας που έχει θέσει στο στόχαστρο η Τουρκία.
 
Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία να μην διατηρήσει μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
 
“Η Τουρκία έχει αναλάβει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης”, δήλωσε ο Σταϊνμάιερ προς τους δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. “Όμως όλοι έχουμε συμφέρον να αποτραπούν μακροπρόθεσμες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στο συριακό έδαφος”.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σήμερα δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν μια ομάδα διαδηλωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, δήλωσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες όμως αρνήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ και ότι σκότωσαν τουλάχιστον έναν άμαχο.
Οι διαδηλωτές διαδήλωναν κατά της κατασκευής από την Τουρκία ενός τείχους στη μεθόριο με τη Συρία, κοντά στην κουρδική συριακή πόλη Κομπάνι, δήλωσαν οι πηγές ασφαλείας.
 
Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Κομπάνι, ο Ανουάρ Μουσάλιμ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά καθώς και δακρυγόνα, Ο Μουσάλιμ επικαλέστηκε τοπικό υγειονομικό αξιωματούχο ο οποίος είπε πως ένας 17χρονος σκοτώθηκε και άλλοι 83 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως ένα παιδί σκοτώθηκε και περισσότεροι από 30 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
 
Όταν ρωτήθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, τουρκικές στρατιωτικές πηγές είπαν: “Μία ομάδα προσέγγισε τα σύνορα και επιτέθηκε σε κατασκευαστικά μηχανήματα, εργάτες και στρατιώτες στα σύνορα με πέτρες. Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους. Δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρά”.
 
Πλάνα που μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA έδειξαν νεαρούς άνδρες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μπαντάνες, να πετούν πέτρες από τη συριακή πλευρά των συνόρων, καθώς τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν εναντίον τους νερό για να τους απωθήσουν.
Το Κομπάνι βρίσκεται 35 χλμ. ανατολικά της Τζαραμπλούς.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr