«Καυτό» φθινόπωρο για τον Τσίπρα: Η ΔΕΘ, η αξιολόγηση και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

723860-tsirpas_hand.jpg

31-08-2016 6:15

Αντιμέτωπος με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα βρίσκεται στο ξεκίνημα του φετινού φθινοπώρου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και όλα τους έχουν σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο: από τη μια πλευρά η επιβολή του «φουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ και γενικότερα η ακατάσχετη υπερφορολόγηση των πολιτών στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3» και υπό τον φόβο της δεύτερης αξιολόγησης και από την άλλη ο «γρίφος» των κυβερνητικών εξαγγελιών εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Όπως έχει επισημάνει το Newsbomb.gr, ο κ. Τσίπρας ανεβαίνει στις 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με άδεια «φαρέτρα» και χωρίς τίποτε ουσιαστικό που να μπορεί να ελαφρύνει το βάρος που νιώθουν οι φορολογούμενοι. Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, πρόσφατη τοποθέτηση ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης: «Παροχές; Τις έχουμε ξεχάσει, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, βρισκόμαστε σε εξαιρετικά σφιχτή δημοσιονομικά περίοδο».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ασκεί πιέσεις σε στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου να βρουν έστω και μίνι μέτρα – ενέσεις, τα οποία θα του δώσουν ένα πλεονέκτημα, ώστε επί της ουσίας να έχει κάτι να παρουσιάσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ και να μην αρκεστεί απλώς στο να μιλήσει για την «Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην “καυτή” περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Κι όταν αναφέρεται κανείς σε «ενέσεις», δεν μπορεί παρά να αναφερθεί στη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων που έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά το «μάρμαρο» της διαπραγμάτευσης.

Η θέση του κ. Τσίπρα, πάντως, δεν είναι διόλου εύκολη: Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα μιλά στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» ο ΕΝΦΙΑ θα συνιστά ήδη μια οδυνηρή πραγματικότητα για πάνω από 2,2 εκατ. Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων. Πόσο δε μάλλον που έχει ήδη καταργηθεί και η έκπτωση του 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΞΙ ΕΤΩΝ

«Εφιάλτης» η νέα αξιολόγηση από τους δανειστές

Εξίσου μεγάλο «πονοκέφαλο» είναι για τον πρωθυπουργό η στάση που θα τηρήσουν στο εξής οι δανειστές, καθώς ανοίγει σταδιακά η ατζέντα για τις αλλαγές στο εργασιακό.

Ήδη, τα μηνύματα από πλευράς Βρυξελλών δεν είναι διόλου ρόδινα για το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου: ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε στους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις συμφωνίες της με τους Θεσμούς και να επισπεύσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, τα όσα αρχίζουν να ζητούν εκ νέου οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση συνεπάγονται ακόμη μεγαλύτερες θυσίες από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών. Και είναι αυτό, ακριβώς, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέμει, αφού τα περιθώρια να παραμείνει το πιστόλι στον κρόταφο των φορολογουμένων έχουν πλέον εξαντληθεί. Η υπομονή 11 εκατ. πολιτών έχει πλέον σωθεί και όποιος δοκιμάσει να τεστάρει εκ νέους τις αντοχές τους, μάλλον θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναμμένη θρυαλλίδα της κοινωνικής οργής.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr