Γκάφα της κυβέρνησης απειλεί να αφήσει χωρίς σύνταξη 1.400 εκπαιδευτικούς;

723819-ekpaideytikoi.jpg

30-08-2016 18:36

Στον… αέρα, κινδυνεύοντας να μείνουν χωρίς σύνταξη, βρίσκονται 1.400 εκπαιδευτικοί οι οποίοι παραιτήθηκαν προκειμένου να αξιοποιήσουν μία διάταξη του Κατρούγκαλου που  «κόπηκε» τελικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ίδια η κυβέρνηση είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν προκειμένου να μην πέσουν θύματα του νέου ασφαλιστικού, «διευκολύνοντάς» τους με τις διατάξεις των άρθρων 33 στο ν. 4386 και 239 στο ν. 4389.

Τα άρθρα αυτά προέβλεπαν ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν παραιτήσεις μέχρι και τις 12 Μαΐου (σ.σ. είναι η ημερομηνία ορόσημο μετά την οποία ξεκινά να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου) αναγνωρίζοντάς τους ως συντάξιμο χρόνο χωρίς τις μειώσεις του νέου ασφαλιστικού το διάστημα 13 Μαΐου έως τέλος Αυγούστου. Έτσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα αποκτούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να υποστούν τις μειώσεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Με εσωτερικό έγγραφο, όμως, που φέρει την υπογραφή Φίλη και εστάλη στις 25 Αυγούστου το υπ. Παιδείας, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, καλεί τους εκπαιδευτικούς που αξιοποίησαν τις παραπάνω διατάξεις να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 31 Αυγούστου, επικαλούμενοι λόγους «ουσιώδους πλάνης». Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Παιδείας είναι ότι τις επίμαχες διατάξεις δεν ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο και άρα δεν θα περνούσαν και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στην παγίδα έπεσαν πάνω από 1.400 εκπαιδευτικοί που τώρα θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους εντός 48 ωρών, αλλιώς μένουν χωρίς σύνταξη!

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Για «παραπληροφόρηση» κάνει πάντως λόγο το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που αφορά στο συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο απαντά στο δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως ψευδές» και διευκρινίζει: «Η συντριπτική πλειονότητα των 1350 εκπαιδευτικών που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν.4386/2016, αφού θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 4/5/2016, έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης που προώθησε το υπουργείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό σύστημα. Το θέμα δημιουργείται για έναν μικρό αριθμό εκπαιδευτικών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 4/5/2016. Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς οι μήνες που διανύθηκαν (από 5/5/2016 έως 31/8/2016) θα υπολογιστούν ως συντάξιμη υπηρεσία, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για τον λόγο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης μέχρι 31/8/2016».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...