Τουρκία: Το πογκρόμ συνεχίζεται – Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων

723816-e.jpg

30-08-2016 18:24

Μέχρι στιγμής οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 9 δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ένα στέλεχος της εφημερίδας Hurriyet, με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον θεωρούμενο από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας, συνολικά οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης έχουν εκδόσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος 35 προσώπων. Πολλοί από τους καταζητούμενους είναι δημοσιογράφοι, όμως η Hurriyet δεν διευκρίνισε πόσοι. Τουλάχιστον οι 18 από αυτούς βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων, που φέρονται ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Γκιουλέν, είναι και ο Ντιντσέρ Γκιοκτσέ, ο διευθυντής του αγγλόφωνου ιστότοπου της Hurriyet. Οι υπόλοιποι οκτώ, που συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την επαρχία Κοτζαελί, είναι νυν και πρώην δημοσιογράφοι των εφημερίδων Bugun, Radikal και Yeni Safak, καθώς και της πρώην αντιπολιτευόμενης Zaman που έχει συνδεθεί με τον Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, η γαλλική και η βελγική έκδοση της Zaman διέκοψαν την κυκλοφορία τους λόγω απειλών που δέχτηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική έκδοση της εφημερίδας. 

Στους εννέα συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο Μουράτ Ακσόι, πρώην δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV ο ένας από τους συλληφθέντες δεν είναι δημοσιογράφος αλλά πρώην αστυνομικός διευθυντής της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους ενώ έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 80.000 αστυνομικούς, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...