ΝΔ: Οι νέοι φόροι έχουν «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά

723473-2575268.jpg

29-08-2016 11:09

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαπολύουν με ανακοίνωσή τους σήμερα, Δευτέρα (29/08/2016) οι υπεύθυνοι των οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η υπέρμετρη φορολόγηση που επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών οδηγεί σε ασφυξία τόσο τους πολίτες όσο και την πραγματική οικονομία.

«Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει. Οι νέοι φόροι, “ιδιοκτησίας” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν “γονατίσει” το ελληνικό νοικοκυριό, οδηγούν σε υστέρηση φορολογικών εσόδων, η οποία καλύπτεται με εσωτερική στάση πληρωμών, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Και προσθέτει πως «απαιτείται η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος οικονομικής πολιτικής, που θα στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή και θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2016, παρατηρούμε ότι:

1ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 640.000.000 ευρώ το επτάμηνο του 2016 σε σχέση με τους στόχους. Μάλιστα αυτά είναι μειωμένα κατά 775.000.000 ευρώ (ή 13,4%) τον μήνα Ιούλιο έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 335.000.000 ευρώ (ή 6%) τον μήνα Ιούλιο έναντι του στόχου. Ενώ υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου παρουσιάζουν και τα φορολογικά έσοδα, κατά περίπου 200.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, τον μήνα Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και έναρξης καταβολής φόρου εισοδήματος για το 2016:

  • Οι άμεσοι φόροι υπολείπονται κατά 2% του μηνιαίου στόχου
  • Οι έμμεσοι φόροι κατά 6%
  • Οι φόροι κατανάλωσης κατά 23%
  • Οι άμεσοι φόροι παρελθόντος οικονομικών ετών (πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών) κατά 8%.

Και αυτή η υστέρηση ενώ έχουν προστεθεί νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών ύψους 6 δις ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2016, ανεβάζοντας το συνολικό τους ύψος περίπου στα 90 δις ευρώ.

Ενώ μόλις ξεκίνησε η αποστολή των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, φόρου ακίνητης περιουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι θα καταργούσε.

2ον. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου, όση περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δις ευρώ, όσο είναι περίπου και το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η Κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».

Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δις ευρώ μέσα σε 2 χρόνια.

Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014.

Και μία ακόμη επισήμανση: Με βάση την ανάλυση των πρωτογενών δαπανών, η “αυστηρή δίαιτα” σε αυτές επιβάλλεται σε πολύ κρίσιμους για την κοινωνία αλλά και εξόχως “συμβολικούς” για την δήθεν Κυβέρνηση της Αριστεράς τομείς.

Ενδεικτικά, στο επτάμηνο, δηλαδή περίπου στο 60% του ετήσιου χρόνου, το ποσοστό εκτέλεσης στην κοινωνική προστασία ανέρχεται μόλις στο 38%.

Ειδικότερα:

  • Τα επιδόματα πολυτέκνων ανέρχονται στο 43%
  • Η χορήγηση άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων στο 21%
  • Οι δαπάνες περίθαλψης στο 44%.

Αυτή είναι η δήθεν κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...