Ο Τσίπρας, η ΔΕΘ και μια άδεια ατζέντα παροχών

722909-tsipras7122015.jpg

26-08-2016 7:53

Όντας πλέον σε πλήρες αδιέξοδο και με το διαβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» να σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση της πόλης, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες και ειδικότερα τους παραγωγικούς φορείς πως ετοιμάζεται για μια… νέα πολιτική εκκίνηση.

Όσοι θυμούνται την πρόσφατη πολιτική Ιστορία, η ΔΕΘ ήταν πάντοτε ένα εφαλτήριο για την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, για να εξαγγείλουν την ατζέντα της διακυβέρνησης της χώρας, να ανακοινώσουν διορθώσεις επί πολιτικών αποφάσεων ή να επιδοθούν – κατά το ελληνικό ειωθός – σε μια ακατάσχετη «παροχολογία», με υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες εν τέλει έμεναν στα χαρτιά.

Αυτή η πρακτική, εν έτει 2016 και με δεδομένη την κρίση που βιώνουν σχεδόν 11 εκατ. πολίτες εξαιτίας των Μνημονίων, μάλλον ανήκει πλέον στο παρελθόν, αφού ο κόσμος δεν δίνει σημασία πλέον στα μεγαλόστομα λόγια, αλλά στις πράξεις που θα καλυτερέψουν τους όρους της διαβίωσης ή μάλλον της επιβίωσής τους.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πλέον ότι, με τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει και τα όσα προαπαιτούμενα φέρνει το ερχόμενο φθινόπωρο η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, έχει απέναντί του τον λαό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα περιορίσει στο ελάχιστο τις εξαγγελίες, κινούμενος περίπου στο πρότυπο του Αντώνη Σαμαρά, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε ανέβει στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας μια ατζέντα με εκκρεμότητες και προτεραιότητες και αφήνοντας τις παροχές στην άκρη.

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, να είναι όσο το δυνατόν πιο κατευναστικός, φοβούμενος, προφανώς, την κοινωνική οργή, που ήδη ξεχειλίζει με τα όσα διαδραματίζονται στο οικονομικό μέτωπο: κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, «πετσοκομμένοι» μισθοί και συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και ακατάσχετη φορολογία έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τους πολίτες και τώρα ανοίγει και το κεφάλαιο του Εργασιακού, για το οποίο οι δανειστές εμφανίζονται με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις.

Φέτος, λοιπόν, στη ΔΕΘ θα δούμε έναν άλλο Τσίπρα: Έναν πρωθυπουργό που έχει δεθεί στο άρμα των δανειστών, έχει ξεχάσει φυσικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται να αναπτύξει μόνο εκκρεμότητες, όπως ακριβώς ο Σαμαράς το 2014.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πάρει το αεροπλάνο για το Βορρά μην έχοντας το πάλαι ποτέ ισχυρό «οπλοστάσιο» παροχών που είχε τον Σεπτέμβρη του 2014, λίγους μήνες δηλαδή προτού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία.  

Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε τάξει από το βήμα της ΔΕΘ «λαγούς με πετραχήλια». Κατ’ αρχάς θα έσκιζε το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευόταν τη δανειακή σύμβαση, ενώ την ίδια μέρα, σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες παροχές, κατάργηση των άδικων φόρων, αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλα τέτοια όμορφα που ακούγονταν ευχάριστα στα αυτιά των Ελλήνων που λίγους μήνες μετά τον ανέδειξαν πρωθυπουργό.

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Η συνέχεια γνωστή. Έκανε ελάχιστα από αυτά που εξήγγειλε στη ΔΕΘ το 2014, ενώ το 2015 είχε επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη «μουδιασμένος» από τη ντροπιαστική συνθηκολόγηση με τους δανειστές και την ψήφιση μιας κατάπτυστης συμφωνίας. Ήταν όμως προεκλογική περίοδος και έπρεπε κάτι να τάξει και πάλι. Τι έκανε από αυτά που έταξε; Και πάλι, ελάχιστα!ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...