Έρευνα FBI για εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία

721800-ya.jpg

20-08-2016 14:52

Στην έρευνα αυτή εξετάζεται εάν αμερικανικές εταιρείες και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιήθηκαν και διευκόλυναν το κύκλωμα διαφθοράς του κόμματος του Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το CNN.

Το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις στις ΗΠΑ ενός δικτύου διαφθοράς του οποίου φέρεται να ηγείτο ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών των οποίων ηγούνται παράγοντες ενεργοί στο πολιτικό σκηνικό, όπως οι Πολ Μάναφορτ και Τόνι Ποντέστα.

Ένας συνεργάτης του Μάναφορτ δήλωσε ότι δεν είναι διαθέσιμος για σχόλια και παρέπεμψε σε έναν δικηγόρο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δεν απάντησε σε ένα τηλεφώνημα κι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times τη Δευτέρα (15/08), ο Μάναφορτ διέψευσε κατηγορηματικά πως ενέχεται σε οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια. «Ουδέποτε έλαβα ούτε μία “πληρωμή εκτός των βιβλίων”, όπως ψευδώς ανέφερε το “ρεπορτάζ” των New York Times, ούτε εργάστηκα ποτέ για τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας», τόνισε.

Το δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι ο Μάναφορτ έλαβε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια τα οποία καταχωρίστηκαν σε κρυφά λογιστικά βιβλία του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς.

Ο Μάναφορτ –ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της εκστρατείας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ– δεν βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN.

Η έρευνα εστιάζεται στην δουλειά που έκαναν άλλες εταιρείες που συνδέονται με την προηγούμενη ουκρανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Podesta Group, μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων και εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων της οποίας ηγείται ο Τόνι Ποντέστα. Ο αδελφός του Τόνι Ποντέστα, ο Τζον Ποντέστα, ηγείται της εκστρατείας για την εκλογή της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το FBI απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την έρευνα, σύμφωνα με το CNN.

Η εταιρεία Podesta Group έχει προσλάβει μια ανεξάρτητη νομική εταιρεία για να ερευνήσει εάν παραπλανήθηκε από το Κέντρο για μια Σύγχρονη Ουκρανία, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία συνδέεται με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...