Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε Συρία και Υεμένη από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

721014-ss.jpg

16-08-2016 22:23

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.500 άνθρωποι και έχει επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση σε μια από τα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη.

Τουλάχιστον 19 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε δύο συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας.

«Τα πλήγματα αυτά, στόχος των οποίων ήταν οι συνοικίες Σαχούρ και Τάρικ αλ Μπαμπ, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επίσης δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που έπληξε μια αυτοκινητοπομπή τους η οποία κατευθυνόταν στο Χαλέπι μέσω της Ραμούσα, ενός προαστίου στα νοτιοδυτικά της πόλης αυτής. Με την κατάληψη της Ραμούσα, στις 6 Αυγούστου, οι αντάρτες κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία των τομέων που ελέγχουν στο Χαλέπι. Ωστόσο ο δρόμος μέσω του οποίου μεταφέρονται εφόδια στους περίπου 250.000 κατοίκους των ανατολικών προαστίων του Χαλεπιού «δεν είναι ασφαλής, όπως δείχνουν οι επιθέσεις αυτές», εξήγησε ο Ραχμάν.

Παράλληλα, αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σήμερα 9 άμαχοι ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, είπαν κάτοικοι της περιοχής· πρόκειται για την τρίτη αεροπορική επιδρομή με θύματα αμάχους από το Σάββατο.

Το πλήγμα είχε στόχο το σπίτι ενός ηγετικού στελέχους των σιιτών ανταρτών Χούτι ενώ εκείνος δεν βρισκόταν σε αυτό. Ο βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πατέρας του και οκτώ μέλη της οικογένειάς του, διευκρίνισαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι Χούτι είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Υεμένης μαζί με τους συμμάχους τους, δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Μάχονται εναντίον των δυνάμεων της -υποστηριζόμενης από το Ριάντ- διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Στην περιοχή Νεμ, όπου έγινε η σημερινή επιδρομή, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Το Σάββατο (13/08), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) γνωστοποίησε ότι ένα σχολείο βομβαρδίστηκε στη γειτονική επαρχία Σαάντα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα παιδιά, ηλικίας μεταξύ έξι και οκτώ ετών. Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας αραβικών κρατών, ο σαουδάραβας στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, δήλωσε ότι το πλήγμα είχε στόχο ένα κέντρο που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση οι σιίτες αντάρτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τον αεροπορικό βομβαρδισμό του Σαββάτου και κάλεσε να διεξαχθεί έρευνα. Η συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει εσωτερική έρευνα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...