Ισπανία: Ο Ραχόι εξετάζει πρόταση των Ciudadanos για σχηματισμό κυβέρνησης

720950-j.jpg

16-08-2016 15:36

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου δεν ανέδειξαν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία, όπως και εκείνες του Δεκεμβρίου τις οποίες είχε κερδίσει επίσης το PP. Από τότε κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα συμμετέχουν σε άκαρπες μέχρι σήμερα διαρπαγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας λειτουργικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, θα βρεθεί την Τετάρτη (17/08) πολύ κοντά στον τερματισμό του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου που συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες, καθώς το κόμμα του θα εξετάσει μια προσφορά υποστήριξης σε μια νέα κυβέρνηση με αντάλλαγμα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το κεντρώο κόμμα Ciudadanos πρότεινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων έξι σημείων -που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο να γίνει πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα- στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Αν εγκριθεί από το PP, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ciudadanos (“Πολίτες”) προς τον Ραχόι ώστε να τεθεί ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης.

Η ηγεσία του PP που θα συνεδριάσει αύριο αναμένεται ευρέως ότι θα εγκρίνει το σχέδιο των Ciudadanos, αν και αυτό θα περιλαμβάνει την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας για τα μυστικά ταμεία του PP. Στη Μαδρίτη, το PP είχε δώσει παρόμοιες εγγυήσεις στους Ciudadanos ώστε να μπορεί να διοικήσει τοπικά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2015.

«Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση», δήλωσε η ηγέτης της περιοχής της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες στους συναδέλφους της στο PP την περασμένη εβδομάδα.

Κυβέρνηση συνασπισμού δεν έχει καταστεί δυνατό να σχηματιστεί έπειτα από οκτώ μήνες πολιτικού αδιεξόδου και οι Ciudadanos –που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου– απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εισέλθουν σε μία τώρα.

Ωστόσο μαζί με το PP συγκεντρώνουν 169 έδρες, υπολειπόμενοι κατά λίγες έδρες της πλειοψηφίας στην κάτω βουλή που αριθμεί 350 έδρες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έχει πει κατ΄επανάληψη πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει πρωθυπουργό τον Ραχόι σε καμία ψηφοφορία. Αλλά μια αλλαγή στάσης των Ciudadanos υπέρ του Ραχόι θα αυξήσει την πίεση στους Σοσιαλιστές να κάνουν μια κίνηση υποχώρησης, απέχοντας από την ψηφοφορία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ραχόι αναμένεται σε κάθε περίπτωση να κινηθεί γρήγορα μετά τη συνάντηση της Τετάρτης και να ορίσει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο ώστε να αναλάβει πρωθυπουργός πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτείνουν οι Ciudadanos περιλαμβάνουν επίσης τον τερματισμό της νομικής προστασίας των βουλευτών και την άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους των πολιτικών εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε δικαστικές υποθέσεις. Το κόμμα διεκδικεί επίσης τον περιορισμό της πρωθυπουργικής εντολής σε δύο θητείες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...