ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,7% στην ελληνική οικονομία κατά το β΄ τρίμηνο

720116-ifesi.jpg

12-08-2016 11:31

Καταλύτης εξελίξεων τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, το οποίο όπως αναμενόταν, συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ στη διάρκεια του β’ τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο φέτος ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,1 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

Η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2016 αλλά και ύφεση 0,7% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνο και με τις εκτιμήσεις των  αναλυτών και της αγοράς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ότι η οικονομία είναι σε ύφεση για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Πάντως οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτισθούν και αναθεωρηθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/08/2016, με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Ιουνίου για ρτο Ισοζύγιο πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως ο δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Παράλληλα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καλύτερα των εκτιμήσεων  για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016, είανι τα δεδομένα που δείχνουν ότι από το 1,3% που υπολογιζόταν αρχικά, η υφεση βρισκεται στο 0,8%.

elstatΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...