Έτσι στήθηκε το «colpo grosso» με τα βουλγαρικά POS

719237-pos.jpg

09-08-2016 8:34

Μια απίστευτη κομπίνα είχαν στήσει τα μέλη ενός μεγάλου κυκλώματος διακίνησης και και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), με σκοπό την παράκαμψη των capital controls και τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες των ελληνικών αρχών, η εταιρεία «My POS» διακινούσε μέσω Βουλγαρίας τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως διευκρινίζεται, οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.

Συγκεκριμένα, μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα POS δεν ήταν συνδεδεμένα με κάποια τράπεζα στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους είχαν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, επειδή δεν μπορούσε να γίνει ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τη ΓΓΔΕ.

Με μια σειρά συντονισμένων επιχειρήσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισαν και κατάσχεσαν συνολικά 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα.

Παράλληλα, σύμφωνα με κοινές δηλώσεις του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και του διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγου Εμμανουήλ Πλουμή, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...