Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Αυστρίας-Τουρκίας: Ο Κουρτς απειλεί με βέτο στις διαπραγματεύσεις

718729-se.jpg

06-08-2016 22:50

Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με την κατάργηση της βίζας στις μετακινήσεις των Tούρκων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν είναι οι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η Αγκυρα για να συνεχίσει την ανάσχεση της προσφυγικής ροής, κατ΄εφαρμογήν της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η Βιένη θα αντιταχθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία εξαιτίας των διαστάσεων της καταστολής που εφαρμόζεται στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Εχω φωνή για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασισθεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος», δηλώνει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Kurier. Οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνονται με ομοφωνία.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος από την πλευρά του «θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι πρέπει να τεθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Επιφυλακτική τους τελευταίους μήνες η Αυστρία απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει ημέρα με την ημέρα τους τόνους εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το πογκρόμ που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.

Την Τετάρτη, ο Κρίστιαν Κερν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να θέσει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά χωρίς να απειλήσει ανοικτά με βέτο.

Παράλληλα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών καλεί με επιμονή τους ευρωπαίους εταίρους να οργανώσουν τη διαχείριση της ροής των προσφύγων ανεξάρτητα από την τουρκική στάση στο θέμα, ώστε να μην «εξαρτώνται» από το κράτος αυτό. «Ο χάρτινος πύργος της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε την Παρασκευή (05/08) στην αυστριακή τηλεόραση.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...