Σταϊνμάιερ: Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμποδίσει την είσοδό της στην ΕΕ

718251-st.jpg

04-08-2016 22:32

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις αυτή την περίοδο είναι τεταμένες.

Ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμπόδιζε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τάχθηκε ωστόσο κατά της «πρόωρης» διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Επιπλέον, σε μια μάλλον ασυνήθιστη παρέμβαση, χαρακτήρισε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «κήρυκα μίσους».

Μιλώντας σε μια κομματική συγκέντρωση στο Στράλζουντ, ο κ. Σταϊνμάιερ παραδέχτηκε ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι αυτή την περίοδο τεταμένες, λόγω της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, διότι η Άγκυρα εκτιμά ότι το Βερολίνο από τη μια πλευρά δεν παίρνει σοβαρά υπόψη την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις μαζικές συλλήψεις και τις απολύσεις που ακολούθησαν στον δημόσιο τομέα.

Σε άλλη ομιλία του στο Ροστόκ, ο κ. Σταϊνμάιερ εξέφρασε την ανησυχία του για το «τέρας του εθνικισμού» που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο και έκανε λόγο για λαϊκιστές και λαϊκιστές της Δεξιάς, για να αναφερθεί ειδικά στην «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), αλλά και στους υποστηρικτές του Brexit και στον «κήρυκα του μίσους» Ντόναλντ Τραμπ. Το κοινό τους σημείο, τόνισε, είναι ότι παίζουν με τους φόβους των ανθρώπων, με εμπρηστικό για την κοινωνία τρόπο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αποκλείεται να στραφεί εναντίον των προσφύγων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...