«Πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας για πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων

717969-ipourgeio-esoterikon1.jpg

03-08-2016 18:28

Πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων τους που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών μπορούν να έχουν οι πρωταγωνιστές των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του τόπου και οι οποίοι ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως την μεταπολίτευση 1974. 

Αντίθετα αποκλείεται η πρόσβαση (μερικά ή ολικά) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων εφόσον ανακύπτουν  λόγοι εθνικής ασφαλείας ή για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Αυτό έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄αριθμ. 4/2016 γνωμοδότησή της με αφορμή την αναμενόμενη έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για το ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης πολιτών στους 2.500 περίπου ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όσο  για την πρόσβαση τρίτων (ιστορικών ερευνητών, δημοσιογράφων, κ.λπ.) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή, απαιτείται  κάθε φορά η χορήγηση σχετικής άδειας από την Αρχή.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...