Στουρνάρας: Πυλώνας σταθερότητας η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη

717664-stournaras-pavlopoulos.jpg

02-08-2016 13:41

Στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τη θέση της ΕΚΤ και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική παίζει μεγάλο ρόλο στη σταθερότητα στην Ευρωζώνη χαρακτηρίζοντας παράγοντα και μεγάλο πυλώνα σε αυτή την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα ο διοικητής της ΤτΕ αφού επανέλαβε ότι οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε στοιχεία γι’αυτό», αναφέρθηκε στην ΕΚΤ απαντώντας επί της ουσίας στην αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «ο Μάριο Ντράγκι έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά για να τα καταφέρει σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες», τονίζοντας ότι «η χώρα μας θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, ακόμα και με αλλαγή του καταστατικού της Ευρωτράπεζας».

Ακολούθως ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζοντας επί της αναφοράς του Προκόπη Παυλόπουλου σχολίασε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είπατε, η ΕΚΤ σήμερα είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη. Στην ουσία η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές».

Οσον αφορά το Καταστατικό της ΕΚΤ είπε πως «σαφώς, όπως είπατε, το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι γνωστό ότι καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για ν’αλλάξει.

Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπατε για τον κ.Ντράγκι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Διοικητή της ΤτΕ για την ενημέρωση τονίζοντας «την άποψη ότι πέρα από τα ζητήματά μας τα ελληνικά, είναι ανάγκη τούτη τη στιγμή, να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαδραματίσει τον πραγματικό της ρόλο. Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει. Ο Πρόεδρος, κ.Ντράγκι, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Αλλά για να τα καταφέρει σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED.

Νομίζω ότι και με την πείρα που έχετε και επειδή ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα Κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα. Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του Καταστατικού της».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...