Τσίπρας: Επιτακτική η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας σε περιόδους αστάθειας

717472-2568712.jpg

01-08-2016 18:57

Η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας δεν είναι συμμαχία απέναντι σε τρίτες χώρες αλλά μία στρατηγική συμμαχία για την περιοχή και τους λαούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, με την οποία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του στη Σόφια.

Μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνελίεφ, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια, κ. Πλεβνελίεφ σημείωσε τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών, για την Ευρώπη, σε μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενέργεια, μεταφορές-υποδομές, τουρισμό και άλλους τομείς.

Αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP και IGB, αλλά και στο ρεκόρ επισκέψεων τουριστών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη κοινών ενεργειών σε διπλωματικό μέτωπο και για υπεύθυνες αποφάσεις, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Πλεβνέλιεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο Βούλγαρος Πρόεδρος ήρθε για τη συνάντηση στη Σόφια από τη Χαλκιδική, όπου κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον κ. Πλεβνελίεφ και τόνισε ότι είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας, που έχει όραμά του τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.

Επιπλέον, επισήμανε ότι οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις από την περίοδο που ανήκαν σε διαφορετικά μπλοκ και σημείωσε ότι είναι επικτακτική η συνεργασία σε περιόδους ασφάλειας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία συμμαχία απέναντι σε τρίτες χώρες, αλλά για μία στρατηγική συμμαχία για τους λαούς και την περιοχή μας και πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική η συνεργασία σε περιόδους αστάθειας

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι το πρώτο ταξίδι του σε βαλκανική χώρα ως πρωθυπουργός, με τον κ. Πλεβνελίεφ να θυμίζει ότι και το δικό του πρώτο ταξίδι ως Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα.

Ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της προς τη χώρας μας όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ μίλησε και για τις επιμέρους πλευρές συνεργασίας στον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...