Αυτή είναι η πρόταση του Τσίπρα για το Σύνταγμα

Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends the vote for president at the Greek parliament in Athens on February 18, 2015.  Greece's parliament on February 18 elected pro-European conservative Prokopis Pavlopoulos as the country's new president, a move calculated to bolster the hard-left government in its critical EU bailout talks. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI        (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

25-07-2016 21:29

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ανακοινώνει στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση οργανωτικής επιτροπής για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα.

“Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.”

1. Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής

2. Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Η πρόταση μομφής θα πρέπει να συνοδεύεται από γόνιμη, βιώσιμη πρόταση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρωθυπουργού.

3. Άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση 2/3 της Βουλής. Θα πρέπει να εξαντλείται σε δύο ψηφοφορίες. Η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει με καθολική ψήφο ανάμεσα στους δύο που πλειοψήφισαν.

4. Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ο πρωθυπουργός να εκλέγεται ΜΟΝΟ εν ενεργεία βουλευτής.

Οι προετοιμασίες

Στο νότιο προαύλιο της Βουλής, στον χώρο που βλέπει το εντευκτήριο των βουλευτών, οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα καθίσματα για τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης παραπέμπει σε διάταξη αντίστοιχη με ενός βουλευτηρίου.

Στη σημερινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Ειδικότερα έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων, το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκπρόσωποι εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, από δύο και τρεις ελέγχους περνούν όσοι θέλουν να παραβρεθούν στην εκδήλωση για την πρόταση της κυβέρνησης περί Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η εκδήλωση είναι άλλωστε στο προαύλιο της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι δυνάμεις ασφαλείας του κοινοβουλίου, έχουν πάρει… φωτιά.

 

Πηγή: Newsit.gr

loading...