Ξημέρωμα 20ης Ιουλίου 1974: Όταν η Κύπρος μάτωσε…

714570-attila1.jpg

20-07-2016 12:09

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου του 1974.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Με χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις αποβιβάστηκαν στο νησί γύρω στους 40.000 άνδρες. Η ελληνική πλευρά απροετοίμαστη, αργοπορημένη, παρόλο που το Πεντάγωνο ήξερε τις κινήσεις των Τούρκων, πιάστηκε στον ύπνο, νομίζοντας ότι οι Τούρκοι μπλοφάρουν.

«Δεν πρόκειται για εισβολή, αλλά για ειρηνική επέμβαση», τόνιζε η Τουρκία κρυμμένη πίσω από την υποτιθέμενη επιθυμία της να επαναφέρει την συνταγματική τάξη, μετά το πραξικόπημα του Μακαρίου που είχε γίνει στις 15 Ιουλίου του 1974.

Τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην περιοχή Πέντε Μίλι, κοντά στην Κυρήνεια, ενώ σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις.

Η ευρύτερη περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας δεχόταν επιθέσεις σαν τη βροχή, ενώ σμήνη αλεξιπτωτιστών έπεφταν παντού. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Περίπου τέσσερις ώρες μετά την εισβολή, η Αθήνα έδωσε την εντολή εφαρμογής πολεμικών σχεδίων και κοντά στο μεσημέρι εκείνης της μέρας έγινε γνωστό στην Ελλάδα το γεγονός.

Η καθυστέρηση αυτή δυνάμωσε τους εισβολείς.

Ωστόσο η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ, πολέμησαν με ηρωισμό. Δεν είχαν καμία αεροπορική κάλυψη ούτε οπλισμό ικανό να αντιμετωπίσει τους εισβολείς.

Συνολικά 12.000 άνδρες Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, επιδόθηκαν στη μάχη, ενώ άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός. Μετείχαν με ό,τι διέθετε ο καθένας, χτυπώντας ακόμη και από τις στέγες των σπιτιών τους εναντίων των αλεξιπτωτιστών.

Η Ελλάδα παρά του ότι κυβερνούταν από το Στρατό, δεν κατάφερε να αντιδράσει, κηρύττοντας μεν γενική επιστράτευση, η οποία όμως, εξελίχθηκε σε φιάσκο.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr