Ο Ολάντ προειδοποιεί τον Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής

714398-ho.jpg

19-07-2016 20:24

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το NATO έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία εναντίον μιας γενικευμένης καταστολής και της επαναφοράς της θανατικής ποινής, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει το «κράτος του δικαίου».

Μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί» να επαναφέρει την ποινή του θανάτου, όπως σχεδιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο, δήλωσε από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Μια χώρα η οποία θέλει μια σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της», είπε ο Ολάντ.

«Αυτό που ζητάμε τώρα, είναι τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για να δικαστούν και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν το πραξικόπημα να συμμορφώνονται προς το δίκαιο», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν μολαταύτα επέμεινε ότι δεν αποκλείει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο εάν το εγκρίνει η Εθνοσυνέλευση σε μια συνέντευξή του χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Άγκυρα είχε καταργήσει την ποινή του θανάτου το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.

Καθώς διαπράχθηκε «μια επίθεση», η οποία «δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούσε να βρει μιμητές», είπε ο Ολάντ, «η ευθύνη μου και αυτή του κοινοβουλίου είναι να παρατείνουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες», ωστόσο «είμαι ανοικτός στο ενδεχόμενο να παραταθεί για τρεις μήνες επιπλέον».

Το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ζητά από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση να υιοθετήσει προβλέπει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, αλλά, εάν υπάρξει συναίνεση, η διάρκεια του μέτρου θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα εξάμηνο, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017. Αυτό το καθεστώς, που διευκολύνει τις έρευνες των αρχών και τους δίνει έκτακτες εξουσίες, είχε τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις που είχαν διαπράξει οι τζιχαντιστές στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας διχάσουν, να μας χωρίσουν, να στρέψουν τον έναν εναντίον των άλλων», επισήμανε ο Ολάντ στη Λισαβόνα και πρόσθεσε πως έχει «καθήκον» να φροντίσει «να παραμείνουμε ενωμένοι, συγκεντρωμένοι, ικανοί να αντιδράσουμε» στην απειλή.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...