Η Άγκυρα περιμένει από την Ουάσιγκτον να εγκρίνει την έκδοση του Γκιουλέν

714108-tu.jpg

18-07-2016 18:42

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν εκπληρώνει τις νομικές προϋποθέσεις.

Η Τουρκία περιμένει «σθεναρή υποστήριξη» από τις ΗΠΑ στο αίτημα της για την έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μόλις η Άγκυρα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του στην αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, κάτι που ο ιεροκήρυκας αρνείται.

Παράλληλα ο Σιμσέκ δήλωσε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάποιες φορές διαφωνίες, αλλά είναι σύμμαχοι και η Άγκυρα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη διμερή τους σχέση.

Η δήλωση του Σιμσέκ έγινε μετά την κρίση που εξέφερε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η διμερής σχέση θα αντιμετωπίσει κρίση εάν η Ουάσινγκτον αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζον Μπας δήλωσε πως τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και τα σχόλια δημοσίων προσώπων στην Τουρκία περί του ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «κατηγορηματικά αναληθή» και πρόσθεσε πως αυτή η σεναριολογία βλάπτει την φιλία των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας, ο Μπας τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την έρευνα των τουρκικών αρχών για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν αυτό εκπληρώνει τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας και άλλα σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξαν πως οι ΗΠΑ «υποκίνησαν» την απόπειρα στοιχείων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...