Στον εισαγγελέα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί – «Αν μας απελάσετε θα μας σκοτώσουν»

713783-2561467.jpg

17-07-2016 12:21

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της πρωτεύουσας του Έβρου και ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Όπως είπε η δικηγόρος των τεσσάρων εξ αυτών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, οι πελάτες της αρνούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στην Τουρκία και εκφράζουν ανησυχίες για το αν θα έχουν μια δίκαιη δίκη σε περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Επέστρεψε στην Τουρκία το ελικόπτερο

Πίσω στην Τουρκία βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό ελικόπτερο τύπου Blackhawk που προσγειώθηκε το Σάββατο και στο οποίο επέβαιναν οι οκτώ αξιωματικοί του τουρκικού στρατού που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι τουρκικές Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία κάνοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του ελικοπτέρου καθώς ένα δεύτερο Blackhawk προσγειώθηκεστο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη και με δεύτερο πλήρωμα παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο και το επέστρεψε στη βάση της Καλλίπολης.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...