«Χαστούκι» στην Κίνα: Βαριά δικαστική ήττα στις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα

712618-si.jpg

12-07-2016 20:37

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της «γραμμής με τις 9 παύλες».

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει κυριαρχία σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας -πλούσιας σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων- ενώ αντιδρούν οι άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή και έχουν επίσης αντίστοιχες αξιώσεις: οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Η περιοχή είναι επίσης σταυροδρόμι ζωτικής σημασίας θαλασσίων οδών για το παγκόσμιο εμπόριο και τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα.

Η Κίνα, που μποϊκόταρε τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, βασίζεται σε μια οριοθέτηση με «εννέα παύλες» η οποία υπάρχει στους κινεζικούς χάρτες από τη δεκαετία του 1940.

Στην προσφυγή της που κατέθεσε το 2013, η Μανίλα ζητεί από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο να δηλώσει ότι οι κινεζικές αξιώσεις συνιστούν παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

«Το δικαστήριο εκτιμά ότι η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη», δηλαδή ένα χώρο μήκους έως 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές στον οποίο το κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι τα στοιχεία που διεκδικεί η Κίνα δεν μπορούν καν να φιλοξενήσουν ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς δεν μπορεί να έχουν καθεστώς νησιού. Τα «στοιχεία αυτά συνεπώς δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Ακόμα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ορισμένες θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων, διότι στις περιοχές αυτές δεν υφίσταται κανένα δικαίωμα της Κίνας.

Το Πεκίνο, που ήδη δήλωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη καμιά απόφαση που μπορεί να διακυβεύει τις αξιώσεις του επί της θάλασσας αυτής, αναφέρει εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα και έχει αναγάγει την υπόθεση σε πραγματικό «εθνικό ζήτημα».

Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της, η Κίνα επεξέτεινε νησάκια και υφάλους και κατασκεύασε εκεί διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις όπως, πρόσφατα, τέσσερις φάρους πάνω σε υφάλους, ενώ είναι σε εξέλιξη μια πέμπτη κατασκευή, διευκρίνισε τη Δευτέρα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Λίγο αργότερα,ο  Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί καμία πρόταση ούτε δράση που βασίζεται στην απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από μονομερή πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης των Φιλιππίνων.

Ο Σι τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα επηρεασθούν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από την απόφαση. Οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου έγιναν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η διαιτησία για τη Νότια Σινική Θάλασσα, που ξεκίνησε μονομερώς από τις Φιλιππίνες, αποτελεί πολιτική φάρσα με νομικό πρόσχημα. Ο Γουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκδοση της τελικής απόφασης από το διαιτητικό δικαστήριο για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα απορρίπτει την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων.

«Η απόφαση είναι άκυρη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...