Νέος αιφνιδιασμός: Μπλόκο στη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές κάτω από τα 4 στρέμματα

712467-domhsh.jpg

12-07-2016 11:31

Ακόμη ένας αιφνιδιασμός της κυβέρνησης, που φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με άρθρο, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, χωρίς ενημέρωση ή διαβούλευση, τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία και καταργούνται πλέον όλες οι  δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη. 

Το εν λόγω άρθρο κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο νομοσχέδιο περί ενεργειακών επιθεωρητών και αυτό σημαίνει πως στις εκτός σχεδίου εκτάσεις σε περιοχές  που θεωρούνται  γεωργικές ζώνες, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανέγερσης κτισμάτων όταν το οικόπεδο είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Έως σήμερα, με βάση τις παραγράφους 11 α και β του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.

Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr