Βρετανία-Πόλεμος Ιράκ: Ο Τύπος καταγγέλλει την αλαζονεία του Τόνι Μπλερ – Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα

711312-16821555.jpg

07-07-2016 15:45

Από τη μακρά συνέντευξη Τύπου (διάρκειας δυόμισι ωρών) του Τόνι Μπλερ χθες (6/7) στην οποία έδωσε εξηγήσεις για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του σε έκθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ, οι αρθογράφοι κρατούν σήμερα την εικόνα ενός «αλαζόνα», προσκολλημένου στην «ψευδαίσθηση» ότι είχε δίκιο.

Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη -δείχνοντας πολύ συγκινημένος και σχεδόν με τρεμάμενη φωνή- για τις συνέπειες του πολέμου.

«Ωστόσο για τη δική του ψυχική υγεία, δηλώνει ακόμη ότι ο κόσμος είναι ‘καλύτερος και πιο ασφαλής’ επειδή ο ίδιος συμμετείχε στην εισβολή του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. Είναι μια μνημειώδης ψευδαίσθηση», γράφει η εφημερίδα Sun.

«Ο Μπλερ παραδέχεται ότι τα σχέδιά του για την εποχή μετά τον πόλεμο ήταν ολέθρια. Αυτή είναι η μόνη του παραχώρηση. Δεν βλέπει τον λόγο να ζητήσει συγνώμη για την απόφασή του να πάει σε πόλεμο και επέμεινε στο γεγονός ότι θα έκανε ξανά το ίδιο πράγμα», προσθέτει η εφημερίδα.

«Πιστεύει ακόμη ότι δεν είχε επιλογή. Αλλά θα μπορούσες να είχες πει όχι, Τόνι», παρατηρεί η εφημερίδα.

Για την Guardian, «αυτό μπορεί να προκαλεί αμφιβολία για την ειλικρίνεια κάποιου σε μια τέτοια στιγμή».

«Αλλά τον έχω δει απαρηγόρητο και στο παρελθόν, και όπως εκατομμύρια άλλοι ψηφοφόροι, δεν τον εμπιστεύομαι πλέον», γράφει η Αν Πέρκινς, η οποία πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ επέδειξε «απόλυτη αλαζονεία» όταν κλήθηκε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.

Ο Μάικλ Ντίκον, στην Telegraph, τονίζει επίσης ότι ο Μπλερ αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για την εισβολή στο Ιράκ, παρόλο που εκδήλωνε έντονα τον πόνο του. Και αναρωτιέται σχετικά με τη συνέντευξη: «Τι να πιστέψει κανείς; Ήταν άραγε η ειλικρινής δήλωση ενός συντετριμμένου ανθρώπου ή μήπως μια παράσταση, μια μίμηση άψογα ερμηνευμένη»;

Ο Τζον Κρέις, στη Guardian, γράφει για τον Μπλερ ότι φάνηκε κυρίως να αυτόοικτίρεται.

Δείτε στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr όλα τα σχετικά βρετανικά πρωτοσέλιδα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...