Νέα απειλή με… ιταλικό άρωμα στην Ευρώπη

711124-borsa-italiana.jpg

07-07-2016 7:04

Ιταλικοί κραδασμοί στην Ευρώπη με την αγορά να εκφράζει φόβους για απειλή-σοκ, εξ αφορμής της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της γείτονος με την υποχώρηση στις αγορές να αποδίδεται στην αβεβαιότητα της μετά-Brexit εποχής σε συνδυασμό με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, της τάξης των 360 δισ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συναλλακτική δραστηριότητα οι μετοχές βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας βαρύτατες απώλειες στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Η Credit Suisse και άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές χτύπησαν χαμηλό όλων των εποχών, πληγωμένες από τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με υπερ – χαμηλά επιτόκια και τις προοπτικές για την περιφερειακή οικονομία.

Τα ιταλικά κόκκινα δάνεια σε σχέση με τις πιέσεις της Ευρωζώνης άσκησαν ισχυρότατες πιέσεις και ενέτειναν την ανησυχία στο παγκόσμιο χρηαμτοπιστωτικό σύστημα.

Οι ιταλικές τράπεζες χτυπιούνται και βρίσκονται σε ασφυκτικό πρέσινγκ λόγω του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων – 360 δισ. ευρώ – ενώ η Ευρώπη εχει περάσει στη μετά-Brexit εποχή με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών να βλέπουν τις πρώτες επιπτώσεις να κρυσταλλώνουν στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η βουτιά που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά τις συναλλαγές την Τετάρτη έφθασε σε επίπεδα πέριξ του 1,5% με το ιταλικό χρηματιστήριο να είναι το κορυφαίο των απωλειών. 

Ενδεικτικό ότι ο ιταλικός Δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,26% στις 15.423,79 μονάδες.

Οι πιέσεις και η υποχώρηση της Banca Monte dei Paschi σχεδόν 9% οφείλεται στη… διαρροή του αιτήματος της ΕΚΤ για μείωση των «κόκκινων» δανείων της κατά 30% δηλαδή από 46,9 δισ. ευρώ στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2018..

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi η οποία πέτυχε άνοδο 17% στα 0,31 σεντς. Η άνοδος ακολούθησε την απόφαση της ιταλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (Consob) να προχωρήσει σήμερα σε απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στις μετοχές της Banca Monte dei Paschi di Siena μετά την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών.  Στον αντίποδα η ιταλική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διεξόδων στήριξης επεδίωξε να στηρίξει τις τράπεζες με δημόσιο χρήμα, ωστόσο κάτι τέτοιο ερχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που απαγορεύουν τη διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr