Το… ταμείο του Τσίπρα μετά την περιοδεία στην Κίνα

711115-2556745.jpg

07-07-2016 5:58

Με γεμάτες τις αποσκευές του επέστρεψε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από μια γεμάτη περιοδεία στη «Χώρα των Δράκων», η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επενδυτικών ευκαιριών για την Ελλάδα χάρη και στο ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνει το Πεκίνο για οικονομικά ανοίγματα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ήδη, όπως προκύπτει μετά και τις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας, τόσο με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κίνας όσο και με διακεκριμένους επιχειρηματίες της, στον καμβά των συνομιλιών Αθήνας – Πεκίνου υπάρχουν πλέον «στα σκαριά» αρκετές επενδυτικές συμφωνίες.

Ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ τα ακόλουθα:

– Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

– Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

– Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συμφωνία με την Cosco

Εν συνεχεία ήρθε η επικύρωση του ανανεωμένου Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Cosco, μετά και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της εταιρείας, τον «Captain» Χου Λιρόνγκ. Ο τελευταίος έταξε, μάλιστα, πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο πρόεδρος της Cosco, «θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ».

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. «Με την επένδυση αυτή», πρόσθεσε ο Χου Λιρόνγκ, «θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερς κα στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο. Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...