«Αμετανόητος» ο Μπλερ – Υπερασπίζεται την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ

711098-former-prime-minister.jpg

07-07-2016 1:37

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα που συνδέονται με την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε μια έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη (6/7) στη δημοσιότητα, ωστόσο υπερασπίστηκε αυτόν τον πόλεμο ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έκανε «ασφαλέστερο» τον κόσμο.

Μια πρόωρη επέμβαση, χωρίς να εξεταστούν μέχρι τέλους οι εναλλακτικές στο διπλωματικό επίπεδο, «απόλυτα ανεπαρκείς» σχεδιασμοί του Λονδίνου για τη μετά τον πόλεμο εποχή: Ο Τζον Σίλκοτ, πρόεδρος της επιτροπής για την στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ, στο πλευρό των ΗΠΑ, περιέγραψε τον καταστροφικό απολογισμό των βρετανικών χειρισμών.

Ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε στον Τζορτζ Μπους να τον ακολουθήσει «ό,τι κι αν συμβεί», διαπιστώνεται στην έκθεση, έκτασης 2,6 εκατομμυρίων λέξεων, η σύνταξη της οποίας διήρκησε 7 ολόκληρα χρόνια.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία αποφάσισε να συμμετάσχει στην επέμβαση στο Ιράκ προτού όλες οι ειρηνικές εναλλακτικές με στόχο την επίτευξη του αφοπλισμού (αυτής της χώρας) εξαντληθούν. Η στρατιωτική δράση δεν ήταν αναπόφευκτη εκείνη την περίοδο» υπογράμμισε ο Σίλκοτ παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Επιπλέον, «παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της επέμβασης υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ στην μετά Σαντάμ εποχή ήταν απόλυτα ανεπαρκείς» πρόσθεσε ο Σίλκοτ.

Ο Τόνι Μπλερ αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας σε δελτίο τύπου ότι «έδρασε καλή τη πίστει» και βάσει αυτού που πίστευε ότι ήταν «το υπέρτατο συμφέρον της χώρας».

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ . Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, τη μεταμέλειά μου και διατυπώνω τη συγγνώμη μου» τόνισε λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου διάρκειας σχεδόν δύο ωρών.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, επέμεινε ότι «έλαβε τη σωστή απόφαση».

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν παρέμενε στην εξουσία, «θα συνέχιζε να συνιστά μια απειλή για την ειρήνη στον κόσμο.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος και ασφαλέστερος» μετά την ανατροπή του σημείωσε και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ δεν αύξησε την απειλή της τρομοκρατίας.

Στον αντίποδα του Τόνι Μπλερ, ο νυν ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που είχε ψηφίσει κατά της επέμβασης στο Ιράκ το 2003, «ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κόμματός (του) για αυτήν την απόφαση με καταστροφικές συνέπειες».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...