Βρετανία-Έκθεση Σίλκοτ: Ο πόλεμος στο Ιράκ εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα (Vid)

710969-corbyn.jpg

06-07-2016 15:01

Η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ για να αποφύγει μια επανάληψη της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, η οποία ήταν «πράξη στρατιωτικής επίθεσης», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, βετεράνος υποστηρικτής αντιπολεμικών εκστρατειών που είχε αντιταχθεί τότε στην εισβολή, μίλησε στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ.

«Ο πόλεμος δεν ήταν επ’ ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς».

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Περιλαμβάνουν την ανάγκη για μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια εξωτερική πολιτική που να βασίζεται στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και της εξουσίας των Ηνωμένων Εθνών».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...