«Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη: Καταρρέουν οι τράπεζες στην Ιταλία

710952-krisitrapezes.jpg

06-07-2016 14:09

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008 βρίσκεται πλέον ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή, με ποσά ύψους 360 δισ. ευρώ να αφορούν σε «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οίκος Fitch εκτιμά πως οι ιταλικές τράπεζες κρέμονται πλέον από μία κλωστή, καθώς η γειτονική χώρα διανύει βαθύτατη ύφεση και ήδη η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, η Monte dei Paschi di Siena καλείται να βάλει στην άκρη πάνω από 10 δισ. δολάρια, για να καλύψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 1472, έχει εκκαθαριστεί ήδη δύο φορές από τις ιταλικές Αρχές, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, με την τιμή της μετοχής της να καταγράφει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, εάν η συγκεκριμένη τράπεζα βαρέσει «κανόνι», αυτομάτως θα υπάρξουν συνέπειες για τουλάχιστον εννέα συστημικές τράπεζες της Ιταλίας, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests τον Οκτώβριο του 2014.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...