Κακή στοματική υγεία έχουν τα παιδιά στα νησιά, διαπιστώνει η 2η ΥΠΕ

345141-419db1d349183f46fb630dbf0c14ce21_l.jpg

05-07-2016 16:48

Κακή στοματική υγεία έχουν τα παιδιά από 6- 12 ετών στα ακριτικά νησιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που υλοποίησε η 2η ΥΠΕ. Τα παιδιά επισκέπτονται πλέον τον οδοντίατρο, μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το γεγονός αυτό, καταδεικνεύει ότι η κρίση που συνεχίζεται, έχει αφήσει σκληρό αποτύπωμα στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και ειδικότερα σε νέες αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ειδικότερα, τις δράσεις Πρόληψης και Προαγωγής Στοματικής Υγείας σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών στα νησιά Χίο (2,3 και 9 Ιουνίου), Οινούσσες (15 Ιουνίου) και Φούρνους (17 Ιουνίου), οργάνωσε, συντόνισε και υλοποίησε η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου προς εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού ευθύνης και στο πλαίσιο της παραγωγικής αξιοποίησης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ 2Ης ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Η Δράση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού τμήματος του ΓΝΝ «Άγιος Παντελεήμων» και των ΜΥ ΠΕΔΥ Νίκαιας και Αγ. Αναργύρων. Ομάδα οδοντιάτρων, από το σταθμό τηλεϊατρικής του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», προέβη σε οδοντιατρικό έλεγχο – με τη χρήση του εξοπλισμού τηλεϊατρικής – στην ομάδα στόχο που συγκεντρώθηκε στους Σταθμούς Τηλεϊατρικής του Κ.Υ. Πυργίου Χίου, του Π.Π.Ι. Οινουσσών και του Π.Π.Ι. Φούρνων.

Κατά τη διενέργεια της δράσης εξετάστηκαν συνολικά 88 παιδιά για τα οποία προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

– Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο στην πλειονότητά τους, οφειλόταν σε καθαρά επεμβατικούς θεραπευτικούς λόγους.

– Ο πιο συχνός λόγος ήταν η εξαγωγή δοντιού μετά από οδονταλγία.

– Από τα 88 παιδιά που εξετασθήκαν: o το 59% έχρηζε οδοντοθεραπείας λόγω τερηδόνας o το 51% έχρηζε ορθοδοντικής εκτίμησης και αντιμετώπισης o για το 8% η ορθοδοντική παρέμβαση κρίθηκε επείγουσα.

– Τα περιστατικά μαθητών που παρουσίασαν καλή έως άριστη στοματική υγεία ήταν λιγοστά.

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους δράσεις έχουν αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία για τη κοινωνία, θεωρούμε καθήκον μας τη συνέχισή τους, αναφέρουν οι επικεφαλής της 2η ΥΠΕ, προσθέτοντας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουμε την «επόμενη μέρα».

Οι επικεφαλής της 2η ΥΠΕ, ευχαριστούν θερμά τόσο τους Επαγγελματίες Υγείας που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης, όσο και τις οικογένειες των ακριτικών νησιών που μας εμπιστεύθηκαν την υγεία των παιδιών τους.

 ΠΗΓΗ : Onmed.gr


loading...