«Θρίλερ» με Μαρινόπουλο: Στον «αέρα» 12.500 εργαζόμενοι, σε συναγερμό η αγορά

708941-2553365.jpg

29-06-2016 9:47

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται μεθαύριο, Παρασκευή (01/07/2016) η διαμάχη της λιανεμπορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και των προμηθευτών της, ένα εικοσιτετράωρο μετά την προσωρινή αίτηση της εταιρείας για αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Μαρινόπουλος βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την πτώχευση, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός διαταγών πληρωμής από τους προμηθευτές, με τα συνολικά χρέη προς αυτούς, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους να ανέρχονται στο ποσό των 1,32 δισ. ευρώ.

Συμφωνία εξυγίανσης για άμεση επικύρωση από το δικαστήριο κατά το άρθρο 106Β, όπως ήταν και το επιθυμητό σενάριο, δεν κατατέθηκε, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη.

Το πιο σημαντικό, όμως, στοιχείο, είναι τι θα γίνει με τους συνολικά 12.500 εργαζόμενους που απασχολεί ο εταιρικός όμιλος πανελλαδικά, οι οποίοι κινδυνεύουν, σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρρεύσει, να βρεθούν στο δρόμο.

Εάν την Παρασκευή, το Πρωτοδικείο απορρίψει την αίτημα της εταιρείας, τότε ο Μαρινόπουλος οδηγείται σε πτώχευση, γεγονός που αναμένεται να συμπαρασύρει πολλές ακόμη επιχειρήσεις, αφού τα χρέη της αλυσίδας στους συνολικά 2.000 προμηθευτές της ανέρχονται σε 720 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, το προσωρινό αίτημα κατά των καταδιωκτικών μέτρων υποβλήθηκε από την εταιρεία, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ώστε να καταλήξει σε ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης σε συνεργασία με τις τράπεζες και δυνητικούς επενδυτές.

Σημειώνεται πως η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2011, ενώ από το 2015 και ιδίως μετά την επιβολή των capital controls, η οικονομική της κατάσταση επιδεινώθηκε, με τις οφειλές της προς τους προμηθευτές να διογκώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα πλέον να βρίσκεται σε αδιέξοδο.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr