Τουρκία: Ισχυρότερη η θέση μας στην ΕΕ μετά το Brexit

709445-xe.jpg

30-06-2016 22:09

«Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην ΕΕ, μολονότι η ΕΕ δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει τους όρους για τα προσωπικά στοιχεία και την τρομοκρατία», δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Ομέρ Τσελίκ.

Η θέση της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ισχυρότερη μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Ομέρ Τσελίκ.

Το σχόλιο αυτό έκανε ο Τούρκος υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για να ανακοινώσει το «άνοιγμα» του Κεφαλαίου 33 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το οποίο καλύπτει τη δημοσιονομική πολιτική.

Το κεφάλαιο 33 αφορά τα χρηματοπιστωτικά θέματα και τον προϋπολογισμό και είναι το 16ο κεφάλαιο που έχει ανοίξει έως σήμερα για την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης, η ΕΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και την αλληλεγγύη της προς την Άγκυρα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. H EE υπογράμμισε επίσης τη σημασία που προσδίδει στη στενή σχέση και συνεργασία με την Τουρκία σε τομείς κοινού συμφέροντος, όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο.

H ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη η Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ΕΕ υπενθύμισε ότι η Τουρκία μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου και τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι το κεφάλαιο 33 μπορεί να κλείσει προσωρινά μόνο όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για «μεταβατικά δημοσιονομικά διορθωτικά μέτρα». Επίσης η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τα κριτήρια κλεισίματος ενός κεφαλαίου που είναι η πλήρης χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης έναντι όλων των κρατών-μελών.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε απευθείας στην Τουρκία, ο υπουργός Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν δυσκολίες στην ικανοποίηση των κριτηρίων που υπάρχουν στο κεφάλαιο αυτό.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr