Στον «αέρα» η συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ

709190-limani.jpg

30-06-2016 7:44

Σαν… βόμβα «έσκασε» η επιστολή της Cosco που καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης και του Θοδωρή Δρίτσα στη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά.

«Στον αέρα» βρίσκεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, έπειτα από τη διαπίστωση της κινεζικής εταιρείας πως από το κατατεθέν νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης έχουν αφαιρεθεί κρίσιμα σημεία τα οποία έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την επιστολή κόλαφο της COSCO που κατήγγειλε μονομερή αλλαγή όρων στη συμφωνία παραχώρησης «δείχνοντας» τον υπουργό Ναυτιλίας, η κυβέρνηση τρέχει να καταθέσει τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Σήμερα, αναμένεται να προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση τροποποιήσεων και νομοτεχνικών βελτιώσεων, προκειμένου να επαναφέρει στην αρχική της μορφή τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO και να αποφύγει δυσάρεστες ανατροπές.

Η εμπλοκή που έφερε… «φουρτούνες» 

Η κινεζική εταιρεία, που στις 8 Απριλίου υπέγραψε την συμφωνία για τον ΟΛΠ με την κυβέρνηση Τσίπρα και το ΤΑΙΠΕΔ, είδε στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή διαφορετικούς όρους από όσους υπήρχαν. Μάλιστα, δεν δίστασε στην επιστολή της να αναφέρει χαρακτηριστικά για τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας ότι «συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία έχει συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ΑΕ», απειλώντας στην ουσία να τινάξει τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο στον αέρα!

«Έχετε ήδη αντιληφθεί το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση, από την Ελληνική Βουλή», σημειώνουν οι υπεύθυνοι της COSCO στην επιστολή.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς την επιτροπή Εμπορίου ο γενικός διευθυντής της COSCO Hellas Άγγελος Καρακώστας αναφέρει ότι με την κατάθεση του σχεδίου του κυρωτικού νόμου της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τη ΟΛΠ ΑΕ, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, καθώς το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία μας Cosco HK συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ στα πλαίσια της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ». Προσθέτει ότι «το κείμενο του σχεδίου του κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε στις 28/06 στη Bουλή αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής μας με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ».

Τονίζει επίσης ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.

Υπογραμμίζει ότι οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένου σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση του ΟΛΠ, να καταστήσει (με οριζόντιες διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου) ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.

Παραδέχεται ο Δρίτσας ότι έκανε αλλαγές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙ ΜΠΡΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ


loading...