Σύνοδος Κορυφής: Goodbye από τον Κάμερον, στο «περίμενε» η Ευρώπη

708890-cameron3.jpg

29-06-2016 6:56

Σε σκληρό και αυστηρό τόνο παραμένουν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων και ηγετών από τις Βρυξέλλες, όπου έγινε χθες, Τρίτη (28/06/2016) η τελευταία Σύνοδος της Ευρώπης των 28, καθώς από σήμερα, το «αστεράκι» της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή σημαία παύει πλέον να λάμπει, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Και μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να αποχαιρέτισε συγκινημένος στο δείπνο των ηγετών τους 27 συναδέλφους του, ωστόσο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με φόντο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αποχαιρέτησε τους ομολόγους του με μια «συγκινησιακά φορτισμένη» παρέμβαση σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να δώσει το «παρών» στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας (η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου), όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε, το μέλλον τόσο της ΕΕ, όσο και της Βρετανίας θα παραμένει αβέβαιο, αφού κανείς δεν μπορεί έστω και να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 50 που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.

Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...