Ψάχνουν 22 πρόθυμους για να περάσουν τον εκλογικό νόμο

708782-vouli.jpg

29-06-2016 6:19

Στην τελική επεξεργασία βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος στη βάση του θα έχει την απλή αναλογική, την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, με χρονοδιάγραμμα να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το Πεκίνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης, πράγμα που απέφυγε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015». Επίσης, «η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».

Το νεφελώδες τοπίο που επιλέγει να διατηρεί η κυβέρνηση, έχει να κάνει με τα παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συγκέντρωσης των 200 ψήφων που χρειάζονται (αυξημένη πλειοψηφία 2/3), για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει «γέφυρες» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην ψήφιση του εκλογικού νόμου που θα κατατεθεί, ακολουθώντας παράλληλα την τακτική του επιμερισμού ευθυνών.

Πάντως, η αριθμητική μέχρι στιγμής λέει τα εξής:

Την εκκίνηση, κυβερνητικές πηγές, θέτουν στους 178 βουλευτές, για τους οποίους θεωρούν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Πρόκειται για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (144 και 9 αντίστοιχα). Με δεδομένο ότι πλαφόν για την είσοδο κόμματος στη Βουλή θα υπάρχει, 3% ή ενδεχομένως μικρότερο με προϋποθέσεις όμως –για παράδειγμα το κόμμα να έχει υποψηφίους σε ένα υψηλό ποσοστό της επικράτειας, ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα έχει πρόβλημα να υπερψηφίσει. Επίσης, στα «ναι» προσμετρώνται και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων (9 έδρες), καθώς η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, γεγονός που ικανοποιεί τον Βασίλη Λεβέντη.

Για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (16 έδρες), κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι θετική –γι’ αυτό άλλωστε και η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2015. Έτσι προκύπτουν οι 178 ψήφοι και μένουν άλλες 22 για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Το ΚΚΕ έχει σαφώς τοποθετηθεί ότι μόνη περίπτωση να υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο είναι αν πρόκειται για απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, χωρίς πλαφόν εισόδου, όπως είναι άλλωστε η πάγια θέση των κομμάτων της Αριστεράς (θέση και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, την οποία είχε αποτυπώσει σε πρόταση νόμου το 2012). Επομένως, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα υπερψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, καθώς θα υπάρχει πλαφόν.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...