Σύνοδος Κορυφής: Τσίπρας – Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit

708848-tsipras5.jpg

28-06-2016 23:22

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για εικόνα διάλυσης στην ΕΕ και τόνισε την ανάγκη ριζικών τομών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «σοκ ιστορικών διαστάσεων», υποστηρίζοντας ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης.

«Δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους, διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.

Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...