Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον τούς είπε bye bye!

708837-kameron.jpg

28-06-2016 22:27

Τους ομολόγους του, εμφανώς συγκινημένος, αποχαιρέτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο τελευταίο γεύμα εργασίας που είχε με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Για διαζύγιο εδώ και τώρα πιέζουν τα περισσότερα κράτη μέλη τη Βρετανία – Ποιοι θέλουν να πάρει το χρόνο της.

Χωρίς καλά καλά οι δύο πλευρές να έχουν συνειδητοποιήσει την απόφαση των Βρετανών πολιτών να πάρουν το… δρόμο τους εκτός ΕΕ, όλοι έχουν σκύψει πάνω από τη διαδικασία που πρέπει πλέον να ακολουθηθεί για το Brexit. Αναίμακτη έξοδος ή σκληρές διαπραγματεύσεις;

Άλλα κράτη-μέλη επιθυμούν την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 και άλλα μια πιο αργή διαδικασία, ωστόσο μέχρι να καθαρίσει η ομίχλη από το τοπίο, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ παραμένει στην… εντατική, αλλά στην ίδια σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον αποχαιρέτησε τους ομολόγους του με μια «συγκινησιακά φορτισμένη» εισήγηση, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να δώσει το παρών στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε, το μέλλον τόσο της ΕΕ, όσο και της Βρετανίας θα παραμένει αβέβαιο αφού κανείς δεν μπορεί έστω να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 50 που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το αν ο λαός επιθυμεί να ακολουθήσει το σίγουρο δρόμο του «συναινετικού διαζυγίου» ή να ρισκάρει στην προσπάθεια να «κερδίσει» κάποια περισσότερα προνόμια μέσω διαπραγματεύσεων εξόδου, χάνοντας τα πάντα!

Προς το παρόν πάντως, οι δύο κυρίαρχες απόψεις στη Σύνοδο θέλουν από τη μία (θεσμοί και κράτη-μέλη), την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50, και από την άλλη (Γερμανία, Ολλανδία και Λιθουανία), η Μεγάλη Βρετανία να πάρει το δρόμο της…

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr