Η ελίτ του τένις γίνεται όλο και πιο μυώδης

344867-5cf5fd078eaa64f321e3f06a74b8a040_l.jpg

28-06-2016 8:54

Αν ένας αθλητής του τένις θέλει να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις διεθνώς και να κατακτήσει τρόπαια σε διάσημα τουρνουά, όπως του Γουίμπλετον, τότε θα πρέπει προηγουμένως να περάσει ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο σηκώνοντας βάρη.

Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει το προφανές: Οι πιο πετυχημένοι τενίστες είναι πλέον όλο και πιο μυώδεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουλβερχάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Νέβιλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό European Journal of Sports Science, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τη σωματοδομή και τη φυσική κατάσταση όλων των παικτών σε όλα τα μεγάλα τουρνουά τένις ανά τον κόσμο.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ιδίως οι άνδρες τενίστες γίνονται σταδιακά πιο βαρείς και πιο μυώδεις. Όσους περισσότερους μυς έχει ένας τενίστας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να ξεχωρίσει, πάντα βεβαίως σε συνδυασμό με την τεχνική του και άλλους παράγοντες.

Η μελέτη δείχνει ότι οι σημερινοί κορυφαίοι τενίστες δεν έχουν μεγάλη σχέση με αυτούς που διακρίνονταν πριν τέσσερις δεκαετίες και οι οποίοι ήταν πολύ λεπτοί. Η τάση για «φούσκωμα» των μυών άρχισε στη δεκαετία του ’80, επιταχύνθηκε στη δεκαετία του ’90 και κορυφώθηκε γύρω στο 2010.

bigstock Tennis tennis ball on a tenn 122105645

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από άποψη φυσιολογίας, το μυστικό της επιτυχίας στο τένις σήμερα είναι ένας συνδυασμός δυνατών μυών και χαμηλού λίπους στο σώμα, πράγμα που επιτρέπει στους αθλητές να χτυπάνε τη μπάλα με μεγάλη δύναμη και ταυτόχρονα να είναι σβέλτοι στις αντιδράσεις τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, λόγω των περισσότερων ωρών στο γυμναστήριο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι να τραυματιστεί ένας τενίστας.

Στην περίπτωση των γυναικών, λίγες μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την μυώδη Σερένα Γουίλιαμς. Όμως, σύμφωνα με τον Νέβιλ, στην περίπτωσή του γυναικείου τένις, ο παράγων της τεχνικής συνεχίζει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι στους άνδρες.ΠΗΓΗ : Onmed.gr