Και όμως, μία χήρα μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει καλή υγεία …

342689-4372622f6b819003bc428a4d35139f56_l.jpg

23-04-2016 11:32

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η απώλεια ενός συζύγου, αποτελεί ενα ισχυρό ψυχολογικό σοκ για τον άνθρωπο που μένει πίσω, ο οποίος κουβαλά τεράστιο πόνο εκτός από τις μνήμες.

Ιδιαίτερα για την γυναίκα, ο σύζυγος δεν είναι μόνο σύντροφος και πατέρας,, αλλά πολλές φορές κοινωνικό και οικονομικό στήριγμα, επομένως αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η χηρεία, αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Τελευταίες έρευνες ωστόσο από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα, καταδεικνύουν ότι η υγεία μιας γυναίκας μακροπρόθεσμα μπορεί να βελτιωθεί, αφού η χήρα γυναίκα μπορεί να αισθανθεί περισσότερο ελεύθερη από την συζυγική ζωή και  να προσέξει περισσότερο την υγεία της.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι γυναίκες που χάνουν τον σύζυγό τους έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, συγκριτικά με τις γυναίκες που ζουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα με τoν άνδρα τους.

Ωστόσο, για τους άνδρες ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να χάσουν την καλή τους υγεία και την χαρά της ζωής αφού χάσουν τη σύζυγό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τις γυναίκες τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, την Δρ. Κατερίνα Τρεβιζάν, του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, η παρουσία μιας συζύγου στο σπίτι ευνοεί τους άνδρες από άποψη διαχείρισης του νοικοκυριού και από άποψη υγιεινής, ενώ οι γυναίκες «έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν αγχωμένες και καταπιεσμένες εξαιτίας της συζυγικής ζωής».

Όπως επισημαίνει «καθώς οι γυναίκες ζουν γενικά περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, οι παντρεμένες γυναίκες επιβαρύνονται τις περισσότερες φορές από τη φροντίδα του συντρόφου τους, αφιερώνοντας όλη τους τη ζωή σε αυτόν τον σκοπό». Αυτός ο τρόπος ζωής τις γεμίζει άγχος, καταπονεί τον οργανισμό τους και οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας.

Άλλος ένας παράγοντας που καθιστά τελείως διαφορετικές τις επιπτώσεις της χηρείας σε άνδρες και γυναίκες, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το πένθος τα δύο φύλλα, με τις γυναίκες να έχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.ΠΗΓΗ : Onmed.gr