Βάσεις 2016: Υψηλή «πτήση» για τις Ιατρικές Σχολές – Στα 9.500 μόρια οι Παιδαγωγικές

708236-5.jpg

27-06-2016 7:30

Με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις 2016 σε σχολές χαμηλής ζήτησης, ενώ σε εκείνες των Θετικών Επιστημών προβλέπεται πτώση άνω των 2.000 μορίων – Συγκεκριμένα άνοδος των βάσεων προβλέπεται στις Ιατρικές Σχολές, αλλά πτώση στις Παιδαγωγικές και τις Πολυτεχνικές.

«Κούρεμα» στις βάσεις δεκάδων δημοφιλών σχολών, οι οποίες αποτελούσαν «πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους, δείχνουν οι βαθμολογίες και οι προτιμήσεις των τελειόφοιτων για τη φετινή χρονιά.

Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ

Το νέο σύστημα με το οποίο διενεργήθηκαν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται πως θα φέρει μια πτώση στις βάσεις εισαγωγής. Εξαίρεση φαίνεται πως θα αποτελέσουν οι Ιατρικές Σχολές, οι βάσεις εισαγωγής των οποίων αναμένεται να καταγράψουν άνοδο, σε μια χρονιά κατά την οποία ως γενική τάση κυριαρχεί η πτώση.

Για την περσινή χρονιά η βάση της Ιατρικής Αθηνών ήταν 18.924 μόρια, φέτος, όπως αναφέρει το Βήμα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Παράλληλα θα υπάρξει κλυδωνισμός και των υπόλοιπων βαθμολογικών ρετιρέ, όπως οι νομικές σχολές, όπου δεν αναμένεται άνοδος (πέρυσι 18.223 μόρια η Νομική Αθηνών) και τα Πολυτεχνεία (πέρυσι 18.540 μόρια το Η/Υ του ΕΜΠ) όπου αναμένεται πτώση στις βάσεις 2016 παρά τις πολύ καλές επιδόσεις στη Φυσική.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Πάντως η εικόνα των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι τα θέματα επέτρεψαν στους μέτρια προετοιμασμένους υποψήφιους να ξεπεράσουν πιο εύκολα τη βάση του 10, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει «συνωστισμό» σε βαθμολογίες μεταξύ 10 και 14.

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι βάσεις θα παρουσιάσουν μικρή, αλλά σαφή πτώση, ενώ σημαντική πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

201606260556129671

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αντίθετα, τα εύκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία, σε συνδυασμό με την απουσία των Μαθηματικών, φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις στα ύψη. Πέρα από τις ιατρικές Σχολές, η αύξηση των βάσεων θα είναι αισθητή σε όλη την κλίμακα των σχολών στο συγκεκριμένο πεδίο και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Γεωπονικές σχολές και τα Τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών θα παρουσιάσουν πτώση χιλιάδων μορίων, με κάποια τμήματα στην περιφέρεια να έχουν βάση εισαγωγή κοντά τα 10.000 μόρια.

Τέλος στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...