Εκλογές Ισπανία: Τα exit polls έδειξαν Ραχόι – Xαμηλή η προσέλευση στις κάλπες

708225-raxoi.jpg

26-06-2016 21:55

Η μεγάλη αποχή ήταν το «χαρακτηριστικό» της εκλογικής αναμέτρησης στην Ισπανία.

Tο ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,21%, γεγονός που ωθεί όλους τους πολιτικούς να προτρέπουν τους οπαδούς να τηρήσουν συνετή στάση, μέχρι να γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα, καθώς πολλά ποσοστά μπορεί να αλλάξουν στη διάρκεια της νύκτας.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll που παρουσίασε η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που φέρουν μεν το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) να έρχεται στην πρώτη θέση, με 117 έως 121 έδρες στο Κοινοβούλιο, που αριθμεί 350 βουλευτές, αλλά να απέχει πάλι πόρρω από την αυτοδυναμία των 176 εδρών.

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες είναι η επιβεβαίωση της ανόδου στη δεύτερη θέση της συμπαράταξης των Unidos Podemos, με 91-95 έδρες (από 69), έναντι των Σοσιαλιστών του Psoe, που έρχεται τρίτο με 81-85 έδρες (από τις 90 που είχε στην προηγούμενη Βουλή).

Εάν τα στοιχεία παραμείνουν ως έχουν έως το τέλος της καταμέτρησης, τότε το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας φαίνεται να μεταβάλλεται ριζικά, καθώς ανοίγει διάπλατα η διέξοδος για τον σχηματισμό μίας πρώτης πραγματικά Αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία, υπό τους Podemos και τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών.

Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν’ αλλάξει σελίδα.

Το τέταρτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, παραμένουν τέταρτη δύναμη σε όλη τη χώρα, αλλά με σημαντικές απώλειες από τις προηγούμενες 40 έδρες, καθώς τα exit polls τους πιστώνουν με 26-30 έδρες.

Το κόμμα ήταν το πρώτο που αντέδρασε στις έρευνες, τονίζοντας πως αυτές δεν αντανακλούν τα πραγματικά στοιχεία της καταμέτρησης και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες (που ήταν η μικρότερη στα εκλογικά χρονικά της ισπανικής δημοκρατίας).

Αναμένοντας και την αυξημένη καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων, που ήταν αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο ΓΓ τους Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύκτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.

Το γεγονός όμως είναι πως τα στοιχεία αυτά φανερώνουν πως οι περισσότερο αναποφάσιστοι από τους ψηφοφόρους ήταν εκείνοι των Ciudadanos, και ήσαν οι περισσότεροι ευεπίφοροι στο να ενστερνισθούν τον φόβο που ενέπνευσε η άνοδος των Podemos, αλλά και να προσελκυθούν από την έκκληση της χρήσιμης ψήφου που τους απεύθυνε ο Ραχόι.

Πάντως, η νύκτα αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τα τελικά αποτελέσματα που θα καθορίσουν επακριβώς πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, με βάση τους οποίους θα κινηθούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα δώσουν το στίγμα για το ποιές μετεκλογικές συμμαχίες μπορούν να εξασφαλίσουν μία στιβαρή κυβέρνηση.

Από πολλές πλευρές κι αναλυτές κι από καιρό έχουν διατυπωθεί οι εκτιμήσεις πως τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δύο: είτε η προφανής και φυσιολογική συμμαχία μεταξύ Podemos και Psoe, είτε μία Μεγάλη Συμμαχία PP-Psoe, όπως επιμένουν κύκλοι του κόμματος της δεξιάς πως είναι δυνατή και είναι η πιο αξιόπιστη για να συνεχισθεί η «ομαλή» πορεία στην Ευρώπη.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...