Τουρκία: Ασυλία μελών των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

707807-az.jpg

24-06-2016 18:23

Ο νέος νόμος απαιτεί να δίνεται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών.

Η βουλή στην Τουρκία χορήγησε ασυλία από τις διώξεις στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε αργά την Πέμπτη (23/06), δίνει διευρυμένες εξουσίες στον στρατό καθώς προσπαθεί να καταστείλει το αντάρτικο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά τον τερματισμό, πριν από έναν χρόνο, μιας εκεχειρίας που διήρκεσε δύο χρόνια.

Προτού γίνει πρόεδρος το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας του ως πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική επιτήρηση του στρατού. Οι επικριτές του λένε ότι ο νέος νόμος καταργεί ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ο νόμος καθιστά δυσκολότερη τη διερεύνηση ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγείρει ανησυχίες για τέτοιες παραβιάσεις κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο και επικεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προστατεύονται επίσης από διώξεις.

Ο νόμος διευρύνει επίσης τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, όπου θα προσάγονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες εν υπηρεσία. Ακόμη ο νέος νόμος δίνει στο εξής τη δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr