Δημοψήφισμα Βρετανία: Τρόμος στις παγκόσμιες αγορές – Το Brexit σπέρνει όλεθρο

707604-24-05-10-image-99.jpg

24-06-2016 7:12

Οι επενδυτές, καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αρχικά αισιόδοξοι, οι αναλυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές στο Marketwatc που μιλούν για μακελειό στην αγορά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να περιγράψεις τη δράση των συναλλαγών, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα από το βρετανικό δημοψήφισμα που δείχνει να ανοίγει ο δρόμος της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία ψήφισε μέχρι ώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να θέτουν τη χώρα σε ένα αβέβαιο μονοπάτι σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που θεωρούν την επιλογή των Βρετανών ως το μεγαλύτερο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βούτηξαν υπό το βάρος των αποτελεσμάτων  (51,8/48,2 τοις εκατό διάσπαση).

H βρετανική λίρα υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της άνω του 10 τοις εκατό έναντι του δολαρίου, χτυπώντας χαμηλό 31 ετών στην 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με φόβους για ισχυρούς κραδασμούς στις επενδύσεις.

Το διαζύγιο θα ξεκινήσει τουλάχιστον σε δύο χρόνια και εγείρονται ερωτήματα για το ρόλο του Λονδίνου στο παγκόσμιο οικονομικό κεφάλαιο θέτοντας το σε τεράστια πίεση.

Η βρετανική λίρα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάριο τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Νωρίτερα, στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.

sterlina

Πηγή: MarketWatch

Ιαπωνία

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Nikkei υποχωρούσε έως και κατά 8,3% στις 14.890,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%.

 Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολ. το βαρέλι στα 48,58 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.

Αμερικανικά ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του ReutersΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...