ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη η ψηφοφορία για την οπλοκατοχή παρά την καθιστική διαμαρτυρία βουλευτών (videos)

707484-kathistiki-kogreso.jpg

23-06-2016 17:32

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος απέτυχαν να θέσουν σε ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο που περιορίζει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα, δέκα ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, παρά την ασυνήθιστη καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, δημοκρατικοί βουλευτές άρχισαν χθες, Τετάρτη, αυτή την καθιστική διαμαρτυρία, μοναδική στην πρόσφατη ιστορία του Κογκρέσου, ωθώντας τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν να χρησιμοποιήσει το σφυρί του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση αργά μέσα στη νύκτα.

Ο Ράιαν, ο οποίος χαρακτήρισε την καθιστική διαμαρτυρία «διαφημιστικό τέχνασμα», αρνήθηκε ωστόσο να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για δύο νομοσχέδια που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί: το ένα επεκτείνει τον έλεγχο του ιστορικού των υποψήφιων αγοραστών πριν από οποιαδήποτε αγορά όπλου σε εμπορικές εκθέσεις ή στο Ίντερνετ και το άλλο εμποδίζει να αποκτούν όπλα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες αυτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για τρομοκρατία.

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε αμφισβήτηση του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για άλλα ζητήματα, ενώ οι Δημοκρατικοί βουλευτές φώναζαν «No bill, no break» (αν δεν υπάρξει νομοσχέδιο, δεν θα γίνει διάλειμμα), για να διαμαρτυρηθούν.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί ζητούσαν από τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών να ματαιώσουν τις διακοπές για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου, καθώς οι βουλευτές πρόκειται να αναχωρήσουν από απόψε από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Έπειτα από μια ψηφοφορία σήμερα τα χαράματα για τον ιό Ζίκα, 15 ώρες μετά την έναρξη της καθιστικής διαμαρτυρίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για δύο εβδομάδες και οι Ρεπουμπλικανοί άρχισαν να φεύγουν από το κτίριο.

Όμως γύρω στους 20 δημοκρατικοί βουλευτές παρέμεναν στο κτίριο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, χωρίς να είναι σαφείς οι προθέσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη συνέχιση της διαμαρτυρίας τους.

Η καθιστική διαμαρτυρία έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο δημοκρατικός βουλευτής Στένι Χόιερ, προσθέτοντας: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί όταν το Κογκρέσο επαναλάβει τη συνεδρίασή του».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...