Δημοψήφισμα Brexit: Βαδίζουν στο… άγνωστο οι Βρυξέλλες– Έτοιμες για όλα οι τράπεζες


23-06-2016 17:06

Ενώ οι Βρετανοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να αποφανθούν αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες επικρατεί σιγή ασυρμάτου.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων έχουν μηδενιστεί, ενώ στη φράση «η Ευρώπη είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο», κύκλοι των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συνοψίζουν την ανάγκη να βγει μια εικόνα συνοχής, αποφασιστικότητας και σαφήνειας για την επόμενη μέρα, αφήνοντας ωστόσο να φανεί η αγωνία για το… άγνωστο σε περίπτωση που οι Βρετανοί ρίξουν «μαύρο» στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα ακολουθήσει από αύριο τα ξημερώματα, όταν θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, επέλεξε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες να συγχαρεί όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες που πέρασαν στην επόμενη φάση του Euro, κάνοντας ειδική μνεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που τα πήγε «ιδιαιτέρως καλά» και θα έχει τρεις ομάδες στη φάση των 16. Στο ίδιο κλίμα, έξω από τη μόνιμη αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το μήνυμα «παρακαλούμε μείνετε» είχε σχηματιστεί σήμερα το πρωί από λουλούδια.

Ωστόσο, πέρα από τα ευχολόγια και τα καλά λόγια, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια μακρά νύχτα και ένα φορτωμένο πρωινό. Οι κάλπες στη Βρετανία θα κλείσουν στις 11 το βράδυ ώρα Βελγίου και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ασφαλές, όπως όλα δείχνουν, πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει επίσημα μόνο την προγραμματισμένη συνεδρίαση των «τεσσάρων» αύριο στις 10:30 το πρωί (των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σε αυτήν τη συνάντηση θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, όποιο και να είναι αυτό, και θα βγει – όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες – η επίσημη θέση της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής αναμένεται να συνεδριάσουν νωρίς το πρωί, αμέσως πριν ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς κατευθυνθεί στην έδρα της Επιτροπής.

Τέλος, αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου και το οποίο μεταφέρθηκε από τις 21 Ιουνίου στις 24 Ιουνίου.

Εφόσον, όμως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, το κάθε όργανο είναι αναμενόμενο πως θα ακολουθήσει δικές του έκτακτες διαδικασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι του Συμβουλίου, σε περίπτωση Brexit την πρώτη δήλωση από πλευράς ΕΕ θα την κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περί τις 6 το πρωί τοπική ώρα. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από την πλευρά του θα συγκαλέσει, σύμφωνα με πηγές, την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αντίστοιχα το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για το βρετανικό δημοψήφισμα

Έτοιμες για όλα οι τράπεζες

Στο μεταξύ, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι, με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας οι οποίες έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε «αίθουσες πολέμου» στο Σίτι του Λονδίνου και «κατεβάζουν τους διακόπτες» στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών, ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος θα λειτουργήσουν σε όλο το Σίτι απόψε το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών που θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.

Σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν παραγγείλει έξιτ-πολ. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 00.30 της Παρασκευής και θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα. Είναι πιθανόν όμως το οριστικό αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ακόμη και μέχρι τις 8 το πρωί, όταν θα ανοίξει το χρηματιστήριο.

Ορισμένες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους, ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή. Αγοράζουν και πωλούν σε προκαθορισμένα επίπεδα και για αυτό ο φόβος είναι ότι θα προχωρήσουν σε υπερβολικά γρήγορες συναλλαγές, σε μια ευμετάβλητη αγορά.

Οι τράπεζες, επισημαίνει η εφημερίδα, αποφεύγουν επίσης να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους αυτές τις ημέρες, ώστε να μην προκαλέσουν κατά λάθος μια απόρριψη των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από τα μηχανήματα που θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις εντολές των πελατών του…ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr