Πώς ένα Brexit θα επηρέαζε χιλιάδες Έλληνες

706707-brexit.jpg

21-06-2016 6:37

Μπορεί ένα 48ωρο πριν τη δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου το φάντασμα του Brexit να απομακρύνεται, ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί το πόσο θα επηρέαζε τις ζωές και τις δραστηριότητες χιλιάδων Ελλήνων, αλλά και εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι η ελεύθερη κίνηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπαυε μετά από ένα Brexit, η εργασία των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες και θα μπορούσε να συγκριθεί με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις απασχόλησης των Ελλήνων στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή προϊόντα και εμπορεύματα που σήμερα διακινούνται από την Ελλάδα προς τη Βρετανία, αλλά και από τη Βρετανία προς την Ελλάδα με ελάχιστες διατυπώσεις, θα εισάγονταν σε ένα νέο τελωνειακό καθεστώς που θα απαιτούσε πρόσθετο κόστος και χρόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διμερές εμπόριο.

45.000 Έλληνες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εργασίας ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης είναι απαραίτητος για την είσοδο στην αγορά εργασίας της Βρετανίας και αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη για τον αριθμό των Ελλήνων που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για απασχόληση.

Ειδικότερα, το διάστημα 2010 – 2015, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ανήλθε στις 45.000 άτομα. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ήταν πέριξ των 3.000 ατόμων, ενώ πλέον ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, ανερχόμενος στα 10.000 άτομα περίπου κατ’ έτος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων (περίπου 90% του συνόλου) ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζει την τελευταία διετία και η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται, το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 44% των συνολικών εγγραφών (στοιχεία 2014), ακολουθούμενο από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12%) και τη Σκωτία (9,5%).

Δείτε περισσότερα στο Cnn.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...